Prinsjesdag, memory en de plusklas

Wat Prinsjesdag, de opening van het parlementaire jaar,  te maken heeft, met het openen van het schooljaar en de start van de plusklas of projectgroep voor hoogbegaafde kinderen.

Prinsjesdag, de verjaardag van de prinsjes, herdenken van de tijd dat Willem-Alexander nog prins was, je prinsheerlijk een dag laten verwennen door je moeder, waar staat het eigenlijk voor?

Prinsjesdag, zoals we dat nu kennen, dateert uit het einde van de 19e eeuw. In de Republiek der Verenigde Nederlanden vierde prins-stadhouder Willem V zijn verjaardag op 8 maart. Een groot feest met kinderen die zich kleden als een prins. Dus vandaar de naam ‘Prinsjesdag’

De naam ‘Prinsjesdag’ werd gebruikt voor elke feestelijke gebeurtenis van een Oranje. De verjaardagen, bruiloften en dus ook de opening van de Staten-Generaal.

Prinsjesdag - Willem V

Opening 

Opening parlementaire jaar

Prinsjesdag is tegenwoordig de dag waarop de Koning(in) naar het parlement komt om de Troonrede voor te lezen. Dit gebeurt voor het eerst op 2 mei 1814.
Dan wordt het parlementaire jaar geopend. De plannen voor het komende jaar worden voorgelezen en de begroting voor dit jaar wordt gepresenteerd.

Opening schooljaar-starten Plusgroep

Ook de plus- of projectgroepen zijn weer gestart. Ook hier worden plannen gemaakt en ja ook hier moet budget voor vrijgemaakt worden.

In de plusgroepen wordt een passende uitdaging geboden aan hoogbegaafde kinderen.

Geen extra uitdaging in de plusklas

Geen extra uitdaging, want niemand zit te wachten op extra werk. Dit werk sluit enerzijds aan bij het lesaanbod in de klas, maar zeker ook bij de eigen interesse en leerbehoeften.

Kennis maken

Uitdaging plusklas

Net zoals de ministers het land in trekken om kennis te maken, zo wordt er ook kennis gemaakt met de leerlingen.

Achterhalen waar ze hulp bij nodig hebben, waar ze enthousiast over zijn, wat ze graag doen en wanneer ze graag zelfstandig aan het werk willen. 

Maar ook hoe hun omgeving en gezinssituatie eruit ziet en in welke omstandigheden ze wonen. Dan onstaat het beeld welke passende uitdaging een hoogbegaafd kind nodig heeft.

 

Wanneer het beeld van een kind duidelijk is kan er een plan gemaakt worden,
zodat ieder hoogbegaafd kind zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen.

 

Memory Prinsjesdag

Dit schooljaar begin ik na de kennismaking, met de opening van het parlementaire jaar.

Wat komt daar allemaal bij kijken?

Glazen koets, miljoenennota, troonrede, minister, hoedjesparade, koffertje….kwamen allemaal aan de orde.
Na een video over Prinsjesdag  gaan we memory spelen. Maar niet zomaar een memory. 

 

Een memory waarbij veel termen die te maken hebben
met Prinsjesdag aan de orde komen. 

 

Natuurlijk wordt er hier gelijk gebruik gemaakt van de executieve functies, inhibitie, frustratietolerantie, emotieregulatie, flexibiliteit en het werkgeheugen.

Vanaf groep 6 komen ook de bijpassende woorden erbij en met groep 7 en 8 wordt er een begin gemaakt met debatteren. Super om te zien hoe verschillend de kinderen handelen, reageren en omgaan met leerstof waar ze nog niet zoveel vanaf weten.

 

Zou jij dit memoryspel Prinsjesdag
ook wel willen spelen met jouw kind(eren)? 

 

Prinsjesdag Memory

Geen plusklas dit schooljaar?

Dankzij de plusklas worden hoogbegaafde kinderen echt gezien, is er ruimte voor persoonlijke aandacht en ontwikkeling van specifieke doelen en kunnen ze zich verdiepen in onderwerpen waar ze echt meer van af willen weten.

Helaas is er op lang niet alle scholen ruimte voor kinderen in de plusklas. Er zijn ouders die te horen hebben gekregen dat hun zoon/dochter helaas dit jaar niet kan deelnemen door teveel aanmeldingen.
Begrijpelijk, maar heel naar voor kinderen die dit te horen krijgen.

Daarom start ik weer de plusgroep Goeree-Overflakkee (GO)

Begin oktober start de plusgroep GO naast mijn projectgroep in Rotterdam waar ik groep 1 t/m 8 begeleid en de nieuwe groep voor hoogbegaafde kinderen met ‘gedragsproblemen’ die 20 september start.

Begin oktober start deze plusgroep GO op de woensdagmiddag van 13.00 – 14.30 uur.

Wil jij je aanmelden of hierover meer weten?

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier