Compacten en verrijken

Meer uitdaging door compacten en verrijken om tot leren te komen.

Compacten en verrijken

Compacten en verrijken is noodzakelijk om tot leren te komen. Als we het hebben over leren, praten we over de weg van iets nog niet kunnen, naar het wel kunnen toe. Daartussen zitten logische stappen als kijken naar een ander, samen doen, hulp vragen, fouten maken en opnieuw beginnen.

Deze stappen doen er toe, zijn erg belangrijk in het leerproces.

Ieder kind heeft het recht op deze zeer essentiële stappen! Al was het maar omdat iedereen op een punt in zijn leven te maken krijgt met deze stappen en, hoe later je ze tegenkomt, hoe slechter je weet hoe je ermee om moet gaan!

Toekomen aan meer uitdaging door compacten

 

De reguliere leerstof  compacten is nodig om meer- en hoogbegaafde kinderen ook aan deze uitdagingen toe te laten komen

Je zorgt er dan voor dat het kind minder van het reguliere werk hoeft te maken.

Herhaling is belangrijk, maar hoogbegaafden hebben minder herhaling nodig, dus kun je circa 60% van de opgaven laten vervallen. (Dit komt bij een rijtje van 5 sommen dus neer op 2 sommen per rij.)

Bij nieuw aangeboden stof is 40 tot 50% minder oefenwerk voldoende. Zorg er wel voor dat een kind uitleg heeft gekregen, indien nodig.

 

Ook een hoogbegaafd kind heeft uitleg nodig

 

Meer uitdaging door verrijkin

De tijd die hiermee vrijkomt, moet besteed worden aan verrijkend werk. Dat verrijkende werk zou niet moeten worden aangeboden pas op het moment dat het reguliere werk af is.
Nee, het is de basisstof voor de meer- en hoogbegaafde leerling!

En nee, niet al deze leerlingen zitten te springen om dat moeilijke, uitdagende werk. Dat is natuurlijk omdat ze er geen behoefte aan hebben om geconfronteerd te worden met het feit dat ze hulp nodig hebben, of nog erger… uitleg! Geen reden om te stoppen met compacten en verrijken, eerder dé reden om ermee door te gaan!

 

Wat bied je dan die hoogbegaafde leerling aan?

 

Meer uitdaging kan je bieden door door de taxonomie van Bloom te gebruiken, wat verschillende denkniveau’s oplevert. Wat ook mogelijk is om eens een kijkje te nemen op de site van Minka Dumont waar zij lesmateriaal aanbiedt voor hoogbegaafden.

Het aangaan van meer uitdaging

Welk verrijkende werk er aangeboden kan worden is afhankelijk van het kind, zegt Laurien, maar ook van (het budget van) de school. Gelukkig is niet het materiaal, maar juist de begeleiding de grootste oorzaak van succes van de compacten en verrijken aanpak.


Hier komen de meer- en hoogbegaafde leerlingen drempels tegen, hier lopen ze tegen hun frustraties op en dus is hier de juiste begeleiding onontbeerlijk! Het gaat hier dan niet alleen om uitleg bij een opgave, maar meer nog om begeleiding bij het aangaan van de uitdaging.

Het is het beste om het gecompacte, reguliere werk van twee dagen, in één dag te laten maken. De vrijgekomen dag kan in dat geval volledig worden besteed aan verrijkend werk.

 

Zo voorkom je dat het tempo van een leerling omlaag gaat, juist om zo min mogelijk aan verrijking toe te komen. Verder is het belangrijk om feedback te geven op inzet en die staat niet perse gelijk aan het behaalde resultaat.

 

Juist omdat de leerling geconfronteerd wordt met lastig werk, misschien wel zijn of haar eerste echte leermoment!

Laurien de Roover

door
Laurien de Roover

Presentatie over het invoeren van Compacten & Verrijken op school?

Deze presentatie voor leerkrachten wordt door Laurien de Roover helemaal aangepast aan de beginsituatie van uw school. Zij geeft uitleg over de noodzaak van onderwijs aan talenten. Ook geeft zij handvaten om de aandacht voor de talenten in uw klas mogelijk te maken in uw klassenmanagement.
 
Bij verrijkingsonderwijs gaat het namelijk helemaal niet alleen maar om het juiste verrijkingsmateriaal. Veel belangrijker is het dat de leerlingen de juiste begeleiding krijgen van hun leerkracht!

Wil jij meer weten over compacten,

verdiepen en verrijken of een presentatie aanvragen?

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?