Weinig zelfvertrouwen

Jezelf Zijn, geïnspireerd door de woorden van Nelson Mandela

 

Zelfvertrouwen, of eigenlijk in eerste instantie weinig zelfvertrouwen daar is zoveel over te zeggen of te schrijven.
Ik kan het hebben over verschillende angsten waardoor je je liever klein wilt houden, waardoor je niet wilt opvallen. Over je onzekerheid in spannende situaties waardoor je out of your comfortzone bent en de verschillende manieren van reageren hierop. Ik kan het hebben over je eigen hoge verwachtingen of de aangenomen hoge verwachtingen waardoor jouw zelfbeeld afhangt van je prestaties, over hooggevoeligheid waardoor je verder denkt en allerlei doemscennario’s voor je ziet.

 

Om te zorgen dat je zelfvertrouwen groeit onderneem je activiteiten die nieuw zijn of  waar je nog niet zo goed in bent. Ik heb geleerd dat door te doen, door in beweging te komen mij vertrouwen geeft. Hierdoor blijf ik stappen zetten in de goede richting.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een stap te zetten. Wanneer ik onzeker ben over het onderwerp waarover ik wil schrijven dan helpt het mij om meer overzicht en structuur te krijgen door eerst  een mindmap te maken. Hierdoor krijg ik meer helderheid en rust om  tot schrijven te komen.

Hoe komt het toch dat je niet altijd vol zelfvertrouwen een bepaalde klus weet te klaren?

Een tekort aan zelfvertrouwen bij hoogbegaafden kan ontstaan zijn door;

Wanneer ik kijk naar een klant van mij, Marieke, 32 jaar, 3 kinderen, werkzaam  als tandartsassistente en net een nieuwe baan. Zij wil het graag goed doen,  ook al is het een nieuwe werkomgeving, nieuwe collega’s en zijn zij nog niet op elkaar ingespeeld. Wanneer er een collega boos reageert op een vergissing van een andere collega schiet ze helemaal in de stress. Onzekerheid slaat dan toe.
Door haar hoge verwachtingen en slechte ervaringen bij het maken van fouten waren bij haar beperkende gedachten ontstaan.

Herkenbaar?

Doe jij jezelf tekort doordat je te weinig zelfvertrouwen hebt? Begin jij soms maar niet aan een bepaalde activiteit omdat je niet zeker weet dat je het goed kan? Of denk je misschien dat een ander het beter kan en daarom doe jij het maar helemaal niet?

3 mogelijkheden waardoor je zelfvertrouwen groeit

Je zelfvertrouwen kan verbeteren door jezelf, door stressvolle situaties of door specifieke omstandigheden.

  1. Je kan besluiten dat je het zat bent om niet te durven spreken in het openbaar terwijl je toch echt wel wat te zeggen hebt. Hierdoor ga je op zoek naar gelegenheden waar je in gesprek gaat met anderen. Je begint met een verjaardag, dan een pitch tijdens een bijeenkomst en zo verleg je steeds je grens.
  2. Je kan terecht komen in een stressvolle situatie waarbij je de zorg voor de kinderen alleen moet gaan dragen. Hierdoor moet je je ook bezig gaan houden met verzekeringen, bankzaken en belastingaangifte. Zaken die je anders uit de weg ging en waar je nu mee aan de slag.
  3. Door specifieke omstandigheden kan ook je zelfvertrouwen groeien. Zo had mijn zoon David na zijn knieoperatie elke dag een prik in zijn buik nodig. De eerste keer vond ik het best spannend, maar na de derde dag draaide ik mijn hand er niet meer voor om.

5  tips om je zelfvertrouwen te vergroten

 Nelson Mandela 

Enige jaren geleden werd ik geraakt door de legendarische woorden van Nelson Mandela waardoor ik weer in beweging ben gekomen. Nu deel ik mijn ervaringen, mijn kennis en mijn overtuigingen met jou zodat jij meer energie krijgt, bemoedigd wordt en ook in beweging komt zodat ook jij het beste uit jezelf en uit je kinderen haalt. Zodat ook jij bevrijd wordt van je angst, dit doorgeeft aan je omgeving, aan je kinderen zodat ook zij zichzelf kunnen Zijn.

De woorden van Nelson Mandela zijn van zo’n enorme kracht en zo schitterend verwoord dat ik het graag deel zodat het jou ook inspireert en  aanmoedigt om ook jouw Licht de wereld in te brengen, jouw gave aan de wereld te schenken, jezelf te Zijn.

Laten we elkaar en onszelf toestemming geven om te stralen zoals we bedoeld zijn. Laten we elkaar ondersteunen zodat we ons bevrijden van onze angst geïnspireerd door deze tekst.

Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn.
Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn.
Het is ons Licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt.
We vragen onszelf: “Wie ben ik om briljant te zijn,
prachtig, talentvol, fantastisch?” 

Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
Je bent een kind van God.
Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst.
Er is niets verlichts aan je klein te maken,
opdat andere mensen zich bij jou niet onzeker zullen voelen. 

We zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen.
We zijn allemaal geboren om de glorie van God die in ons is,
te openbaren.
Die is niet alleen maar in sommige van ons, die is in iedereen! 

En als wij ons Licht laten stralen,
geven we onbewust andere mensen toestemming hetzelfde te doen.
Als wij van onze eigen angst bevrijd zijn,
bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen. 

Wat mij aansprak in deze tekst is enerzijds de angst om succesvol te zijn en wie ben ik om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Aan de andere kant mag je weten dat je met onbelangrijk voordoen jij de wereld geen dienst bewijst. Sterker nog wanneer jij jezelf laat zien zoals je bent,  voelen anderen zich ook vrij om volledig zichzelf te zijn.

Dit betekent dat je het vertrouwen mag hebben in jezelf om te worden wie je zijn kan. Wanneer je dit doet, jezelf zijn en blijven groeien dan bewijs je de wereld een dienst. Wanneer jij lekker jezelf kan zijn, durven anderen dat ook.

 Dat is toch geweldig?

Laat hieronder weten wat jou het meest aanspreekt.
Wil je reageren en laten weten op welk gebied jij meer tips wilt hebben?
Hierdoor kunnen anderen zich hierin ook herkennen en ben ik in staat om jou nog beter te inspireren en deze site beter te maken.

Wil jij op de hoogte blijven, schrijf je dan HIER in!

Op jouw ontwikkeling en die van je kinderen!
Karin

 

 

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?