Hoogbegaafd kind dat onderpresteert

Een hoogbegaafd kind dat onderpresteert

Hoogbegaafd kinderen worden vaak herkent op school wanneer ze goede resultaten halen. Dit is lang niet altijd het geval.
Het kan zijn dat je zoon of dochter onderpresteert, zelfs gedragsproblemen heeft ontwikkelt, niet tot leren komt en het vreselijk vindt om fouten te maken. Wat doe je dan?

Van onderpresteren wordt gesproken wanneer je kind minder presteert, slechtere resultaten haalt dan  op grond van zijn of haar capaciteiten mogelijk is, verwacht wordt.

Prima toch, voldoendes halen
zonder al teveel moeite te doen?

Deze opmerking hoor je vaak. Maar door iets voor elkaar te krijgen door er moeite voor te doen, door te zetten kan je zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten.

Wanneer je kind zich aanpast aan het niveau van anderen en het te makkelijk is komt hij niet tot leren. Hij gaat zich vervelen en jongens ontwikkelen vaak gedragsproblemen. Dit staat dan zijn ontwikkeling in de weg, Zeker niet alleen cognitief, maar ook emotioneel.

Want wat een geweldig gevoel kan het toch geven wanneer je voor jezelf een haalbaar doel hebt gesteld en je hiervoor gegaan bent. Dat je een planning maakt, obstakels en frustratie overwint om uiteindelijk het voor elkaar te krijgen.

Prestatie - faalangst

 

Dat geweldige gevoel gun je toch ook je hoogbegaafde kind?

 

Wat doe je bij onderpresteren?

Oresteren - Onderpresteren

Van kinderen wordt vaak verwacht dat ze presteren. Presteren op school, tijdens het sporten of het muziek maken. Je kan je af vragen of je kind eigenlijk wel wil presteren.

Volgens Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx zijn  3 verschillende reacties mogelijk.

De één die heeft het nodig om goed te presteren, de ander presteert alleen wanneer die het nut ervan inziet of het interessant vindt en een derde is angstig om te presteren want stel je voor dat er dan ween volgende prestatie verwacht wordt.

Drie verschillende reacties leven binnen kinderen wanneer het over presteren gaat.

Maar van welke prestatie houd je eigenlijk zelf een goed gevoel over? Want bij een goed gevoel ben je gemotiveerd en kan je groeien.

Wil jij samen met mij en je kind eens 
kijken waarvan hij een goed gevoel krijgt?

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier