Coaching hoogbegaafd kind

Coaching hoogbegaafd kind zodat je zoon/dochter gezien en geaccepteerd wordt. Dat je kind leert wat nodig is om zijn of haar weg te vinden in het leven.

Hoogbegaafde kinderen worden maar al te vaak neergezet als een soort genieën die veel supersnel kunnen en leren. Kinderen die plezier hebben in leren en hoge prestaties neerzetten.

Coaching hoogbegaafdheid

Toch krijg ik regelmatig aanmeldingen voor kinderen die wel hoogbegaafd zijn, maar nauwelijks tot leren komen. Die slechte schoolresultaten halen, explosieve buien hebben en het moeilijk vinden om fouten te maken. Kinderen die het het lastig vinden om iets niet goed te hebben of te weten en om te gaan met frustraties

 

Vind jouw zoon of dochter het ook zo lastig om hard te werken op school? 
Om moeite ergens voor te doen, door te zetten en aan iets te beginnen
waar hij niet 100% zeker van weet of het wel zal lukken?

Of wordt de lat juist te hoog gelegd en blijft je kind doorgaan
tot die bijna onrealistische prestatie gehaald is?

 

Omgaan met hoogbegaafdheid

Waar zowel hoogbegaafde kinderen als ouders het meest behoefte aan hebben, is erkend, begrepen en gehoord worden. Hoe leer je beter omgaan met hoogbegaafdheid, met de omgeving, de school en de andere manier van denken?

 

 

Meer weten?

Hoogbegaafd kind dat onderpresteert

Hoogbegaafd kinderen worden vaak herkent op school wanneer ze goede resultaten halen. Dit is lang niet altijd het geval.
Het kan zijn dat je zoon of dochter onderpresteert, zelfs gedragsproblemen heeft ontwikkelt en niet tot leren komt. Wat doe je dan?

 

Meer weten?

Kenmerken hoogbegaafd kind

Heb jij het idee dat jouw kind ‘anders’ is? Intensiever, explosiever en nieuwsgieriger.
Voelt jouw kind zich vaak onbegrepen en heeft het weinig aansluiting bij klasgenootjes en onthoudt het de meest uiteenlopende zaken?
Misschien is jouw zoon of dochter dan wel hoogbegaafd.

Meer weten?

Hoogbegaafdheid en ‘anders zijn’

Hoogbegaafdheid heeft een duidelijke impact op het zijn van een mens. Het Zijnsluik wat ook beschreven staat in ‘Meer dan intelligent (2017)’ van T. Kieboom en K. Venderickx geeft mooi weer hoe de intensiteit verschilt van een aantal persoonlijkheidskenmerken, wat het anders zijn, het anders voelen kenmerkt.

Zo zijn het rechtvaardigheidsgevoel, de kritische instelling, de gevoeligheid of sensitiviteit en het perfectionisme heel kenmerkend, maar zeker ook de behoefte aan autonomie bij hoogbegaafde kinderen intenser.

 

Dit kan best lastig zijn

 

Overzicht en inzicht

Dit kan nogal eens lastig zijn op school en thuis en voor volwassen in de werkomgeving. Want de pijnlijke eerlijkheid, het voortdurend in discussie gaan over regels, de overgevoeligheid voor licht, geluid, textuur in eten en kriebelige kleding maakt het soms best lastig. Voor andere kan dit overkomen als betweterig of kwetsend, en als aanstellerij of zelfs kinderlijk waardoor er gedacht kan worden dat hoogbegaafde kinderen sociaal onhandig zijn.

Het anders voelen komt ook door het te hoog leggen van de lat. Zo kan je als kleuter toch geen tekening maken van je vader of als tiener een stoommachine maken.

Dit kan overkomen als faalangstig en uitstelgedrag, waardoor kinderen soms de zo noodzakelijk uitdaging niet aangeboden krijgen. Ook het van streek raken van onrecht en graag de controle willen houden in combinatie met vaak het initiatief willen nemen kan in sommige situaties behoorlijk lastig zijn. Deze eigenschappen kunnen overkomen als bemoeizuchtig en eigenwijs.

 

Zo verhelderend wanneer je dit weet, dit beseft. Dit geeft jou als ouders, begeleider, leerkracht of docent meer inzicht in hoe hoogbegaafden denken en handelen. En hoogbegaafden krijgen hierdoor meer inzicht, leren zo zichzelf beter kennen en dan wordt het duidelijk hoe die verschillen toch komen die ze vaak ondervinden.

Wil jij samen met je coach je doelen bepalen en behalen?

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier