Dus er kunnen 3 redenen zijn waarbij je beter van blad wilt spelen, maar de voordelen van de eerste twee komen erg met elkaar overeen.
Werken aan je vaardigheid om van blad te lezen neemt je stress weg, levert je meer tijd om je te concentreren op je interpretatie. Bij samenspel kan je beter naar de ander luisteren en je spel aanpassen aan je partner waardoor je niet meer zo gigantisch je best hoeft te doen om de juiste noten te spelen.
Door het veel van blad lezen word je uiteindelijk wel beter, maar door het gebruik van effectieve strategieën zal je je doel sneller bereiken.
De eerste 3 stappen
Deze eerste 3 stappen zijn de ‘bouwstenen’ van de muziek die voor je staat. De belangrijkste zaken die je gelijk moet herkennen zijn;
Oefen dit apart en introduceer steeds lastiger varianten
Stap 1. Oefen de maatsoorten en ritmes
De maatsoort is het allereerste waar je naar kijkt. Hier ben je vast wel mee bekend, maar ik raad je aan om je op één maatsoort per keer te concentreren om echt te voelen wat je allemaal tegen kan komen in een 2/4,3/4,4/4, 3/8 of 6/8. Je zult dan zien dat er eigenlijk helemaal niet zoveel combinaties mogelijk zijn met kwart- en achtste noten. Hierdoor voel je je comfortabel bij het ritme in elke maatsoort die jij apart hebt genomen.
Stap 2. Oefen de verschillende toonsoorten
De toonsoort zegt je natuurlijk welke noten verhoogd of verlaagd zijn. Deze kan je net zo oefenen als de maatsoorten en luister eens welke combinaties veel voorkomen. Als beginner neb je ook waarschijnlijk met het van blad spelen in C begonnen en dan steeds meer kruizen en mollen erbij. Dat is zeker één van de redenen waarom het oefenen van toonladders en de bijbehorende hoofakkoorden nog niet zo’n slecht idee is.
Stap 3. Oefen de verschillende intervallen
Wanneer je je weg weet in de maat- en toonsoort, maar je weet niet snel de juiste noten te vinden dan schiet je natuurlijk nog niets op. Wat ik je dan ook aan wil raden is te denken in intervallen in plaats van in notennamen. Vergelijk het maar met het lezen van een boek, dan spel je ook niet meer de letters. Wanneer je vloeiend muziek leest, kijk je naar de groepen noten en benaderd ze in termen van ritme en interval.
Maar hoe start je dan met het denken in intervallen? Wanneer je weet dat de afstand tussen 2 lijnen een terts is, dus dat je dan een toets overslaat en wanneer je één lijn overslaat dat je dan een kwint hebt en dus 3 toetsen overslaat, dan kan je al starten met de terts en de kwint. Dit geldt natuurlijk ook voor de ruimte tussen de lijnen. Wanneer je op deze manier denkt kan je prima noten lezen zonder notennamen. (alleen om te starten moet je natuurlijk wel de naam van de noot weten, om je positie te bepalen) Probeer je meer bewust te zijn van de afstand tussen de noten en hoe de intervallen er op de notenbalk uitzien.
Een manier om dit te oefenen is een stuk muziek te pakken en te kijken hoe snel je bijvoorbeeld de tertsen en kwinten kan vinden. Concentreer je per keer op één of twee intervallen. Pas wanneer je een experts bent in bv. het vinden van kwinten ga dan verder met bijvoorbeeld octaven. Zoek de intervallen zowel horizontaal (interval tussen de noten van een melodie) als verticaal (interval dat gelijktijdig klinkt).
In mijn volgende blog, wanneer je klaar bent voor het echt werk zal ik je tips geven voor het daadwerkelijke van blad spelen. Laat hieronder even achter of deze blog duidelijk is, waar je tegen aan bent gelopen, want dan kan daar de volgende keer op inspelen. Bij voorbaat mijn hartelijke dank, want op die manier kan ik jou weer beter op weg helpen.