Kan je teveel emoties hebben?

‘Ik heb teveel emoties’ dat zeiden 2 kinderen tijdens de kennismaking bij de start van een nieuwe groep hoogbegaafde kinderen met zgn. externaliserende problemen.

 

 

Hoe kan je teveel emoties hebben?

 

Wat wordt bedoeld met ik heb teveel emoties? Te veel gevoelens of te heftige reacties en in wiens ogen? In de beleving van deze kinderen of zijn het andere kinderen, volwassenen die er ‘last’ van hebben?

Heftige gevoelens

Dr. Matt Zakreski geeft aan dat ‘big feelings’ intense gevoelens, aanwezig zijn doordat hoogbegaafde kinderen anders ‘bedraad’ zijn. Doordat er meer verbindingen worden gemaakt zijn er meer gedachtes en meer emoties.

Je kan het hoogbegaafde brein beschouwen als een Ferrari, maar met het remsysteem (de Prefontale cortex) van een MG TD.

 

Wil dit dan zeggen dat het nu eenmaal zo is, dat hoogbegaafde kinderen heftige emoties
hebben en dat we dat dan maar moeten accepteren?

 

Emoties mogen niet veroordeeld worden

Natuurlijk hoef je heftige emoties niet zo maar accepteren. Maar het gaat hoogbegaafde kinderen niet helpen wanneer deze gevoelens er niet mogen zijn, wanneer ze veroordeeld worden, genegeerd of gebagatelliseerd.

Het limbische systeem

Brein en amygdala

Het limbische systeem waar de prefrontale cortex zich bevindt, maar ook de amygdala (eigenlijk amygdalae, meervoud) zorgt ervoor dat in een stressvolle situatie ons oermechanisme (vechten, vluchten, bevriezen of behagen) het overneemt.

Informatie gaat vanaf de amygdala niet langs de andere hersendelen zoals de thalamus, er wordt niet overlegd met de hypocampus en er wordt zeker niet getoetst bij de prefrontale cortex. De emotionele prikkel gaat rechtstreeks vanaf de amygdala naar je zenuwstelsel en er wordt impulsief gereageerd.

In 3 stappen ermee leren omgaan

  • Je bewust worden van je emoties, van je gevoelens
  • Erachter komen wat jou triggert
  • Je remsysteem verbeteren, zodat er wel nagedacht kan worden voor je reageert.

Emoties en gevoelens worden bepaald door je gedachten, maar wat voel je nu en welk woord geef je hieraan. Zeker voor kleine kinderen is dit nog best lastig en bovendien hoe ben je gekomen aan dat woord?

 

Het is goed, denk ik,  om als eerste je gevoelens,
je emoties in je lichaam te gaan voelen.

 

Gevoelens in kaart gebracht

Je kent vast dat Finse onderzoek wel. Hierbij worden emoties in kaart gebracht in body maps. In je hele lichaam voel je emoties en de uitdrukking blijkt universeel. Dus bij iedere kan je dezelfde lichamelijke sensaties zien

Wanneer voel je waar welke emotie?

Body map -emoties
Emoties-bodymap

Van overleven naar leven

Heftige gevoelens zijn geen bewuste keuze, maar overkomen kinderen, want het sympatische zenuwstelsel is gericht op overleven. Door gericht te zijn op je parasysmpatische zenuwstelsel, gericht op leven door ontspanning en rust. Door het leren omgaan met gevoelens, emoties en stressvolle situaties kom je door alle onweersbuien, leer je omgaan met die heftige emoties.

Gegeven moment voel je heftige gevoelens aankomen net zoals je bij een donderslag weet en voelt dat er onweer op komst is.

 

There will always be thunderstorms, so buy a better raincoat.

– Matt Zakreski –

Onwersbui-heftige emoties
Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier