Pfoe, wat een avontuur. Daar stond hij dan, klaar om te vertrekken. Alles ingeladen, alle papieren gehaald en zoveel mogelijk informatie verzameld.

Mijn oudste zoon had, een historische sleepboot gekocht (je moet toch wat om ergens te wonen) en ging daarmee varen van Groningen naar Rotterdam. Maar hij had nul ervaring, OK 0,1 want hij had één lesdag gehad van de vorige eigenaar en verder had hij de vereiste papieren zoals vaarbewijs en marifoon.

Hij ging het avontuur tegemoet, zo goed mogelijk voorbereid, maar ja veel zou hij wel leren door het te doen.

Zelvertrouwen op de boot

 

Superspannend om ergens aan te beginnen,
terwijl je niet zeker weet of het gaat lukken.

 

Durft jouw kind het avontuur tegemoet te gaan?

Wanneer je kind niet zeker weet of het gaat lukken kan het zomaar gebeuren dat hij besluit er maar helemaal niet mee te beginnen. Het kan zijn dat hij de situatie of anderen de schuld geeft. Maar het kan ook zelfs zo zijn dat jouw kind denkt, ervan overtuigd is, dat hij bijna niks kan. Want door zijn andere manier van leren, andere manier van ervaren voert hij bepaalde taken op zijn manier uit of doet het helemaal maar niet. Hij kiest de weg van de minste weerstand en steekt geen energie in het overwinnen van obstakels.

Maar wat als jouw kind de uitdaging wel aan durft te gaan?

Als jouw kind iets heel graag wil, zoals varen op een schip, met pijl en boog schieten of het bespelen van een muziekinstrument. Dan gaat hij er wellicht wel aan beginnen en dan komt het aan op doorzetten, omgaan met je frustratie en het opbouwen van zelfvertrouwen.

Door zo goed mogelijk voorbereid te zijn, door rekening te houden met tegenslag en iemand te hebben waar je terecht kan voor vragen maar zeker ook voor support zijn kleine stappen naar succeservaringen te nemen.

De uitdaging aangaan door kleine succeservaringen

Zelfvertrouwen

Natuurlijk kan het zijn dat jouw zoon bang is om fouten te maken, bang is voor als het niet lukt. Maar wanneer hij dan ervaart dat zijn omgeving best snapt dat het lastig is, die met hem meedenkt wat als er dit of dat gebeurt. 

Wanneer hij ervaart dat wanneer hij eraan begint, dat anderen er ook enthousiast over zijn en die uitdaging samen met hem willen aangaan. Ja dan krijgt hij er vertrouwen in.

Jouw kind staat er niet alleen voor, hij krijgt vast jouw steun. Jij als ouder kan met hem meedenken, niet vanuit angst maar vanuit vertrouwen. Jullie kunnen samen op zoek gaan wie ervaring heeft met deze uitdaging en hier extra informatie inwinnen of vragen of ze een eindje met jouw kind mee willen gaan. Dit kunnen volwassenen zijn, maar natuurlijk ook leeftijdsgenoten.

Door het avontuur leren beter om te gaan met frustratie

Wanneer het niet gaat zoals je kind wil is hij natuurlijk gefrustreerd, hoogbegaafde kinderen zijn hier nog gevoeliger voor. Leren hoe je hiermee om kan gaan, dat leer je gaandeweg. Door er van een afstandje naar te kijken, door het in perspectief te plaatsen of kijken wat er allemaal wel al gelukt is.

Het kan ook dat je kind zich af kan reageren door iets heel anders te doen zoals tekenen, boksen, keihard meezingen met de muziek, dansen of een mooi muziekstuk te spelen waarvan je weer rustig wordt en energie van krijgt. Als hij het maar niet afreageert op de spullen in huis of op zijn huisgenoten.

Hoe het mijn oudste zoon is vergaan?

Nou hij was superzenuwachtig, op het allerlaatste moment nog van alles gekocht en ja er ging ook nog wel eens wat mis. Een gastank aan boord die leeg bleek, een leiding die niet goed zat, waardoor de motor bijna kapot ging en dan was er nog die mist die ineens op kwam zetten.

Maar hij belde regelmatig en er werd met hem meegedacht, hij bedacht creatieve oplossingen zoals koken op zijn petroleumlamp. Verschillende vrienden gingen telkens een deel van de reis mee en één vriend zelfs de hele reis. Het werd een tocht om nooit meer te vergeten. Een tocht waarbij hij vele obstakels wist te overwinnen en meer zelfvertrouwen wist op te bouwen door de vele kleine succeservaringen.

Heeft jouw kind support nodig om de uitdaging aan te gaan, het avontuur tegemoet?

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier