Is perfectionisme prima of eigenlijk niet?

Wanneer je geopereerd wordt door een hartchirurg dan heb je vast graag dat er perfect werk geleverd wordt. Als musicus kan je uren aan een paar maten werken en wanneer een student een perfecte scriptie wil schrijven is dat toch geen probleem?

Perfectionisme kan goed zijn in bepaalde situaties wanneer het niet beperkend werkt en wanneer er realistische doelen worden nagestreefd.

 

Van hoogbegaafden is bekend dat ze de lat vaak (te) hoog leggen. Zelfs zo hoog dat je denkt dat deze niet te bereiken is wat verlammend werkt. Hierdoor komt er van uitstel afstel en doe je juist niet wat je eigenlijk zo graag voor elkaar wilde krijgen.

 

Heb jij last van perfectionisme?

Aan de buitenkant is het natuurlijk niet te herkennen. Maar het kan wel duidelijk naar voren komen in gedrag. Gedrevenheid, creativiteit, initiatief nemen en goed op je omgeving  letten zijn kenmerkend. De drang om perfect te presteren is hoog. Hierdoor haal je er weinig voldoening uit wanneer je een doel bereikt.

 

Worden er te hoge eisen gesteld?

Timothy is jarig en besluit zelf zijn verjaardagstaart te maken. Een red velvet cake.
De cake komt uit de oven en koelt af. Tijd voor de topping. Hij maakt de topping en gooit alles bovenop de taart.
Oh, dat is wel heel veel. ‘Shit, ik heb het verkeerd gedaan.’
De cake moest eerst doorgesneden worden en een deel van de topping moest gebruikt worden als vulling, als tussenlaag.
‘Wat een kluns ben ik, die kan de bak in.’

Natuurlijk ging die taart de bak niet in want Timothy zijn vriendin kwam te hulp. Zij haalde alles eraf, sneed de cake doormidden en gebruikte een deel als tussenlaag. Uiteindelijk kon de topping erover. En die cake….die smaakte heerlijk.

Als er een gewoon foutje gemaakt wordt dat iedereen kan maken. Ziet jouw kind dit dan als een persoonlijk falen?
Er kan een negatieve spiraal ontstaan wanneer je kind vaak angstig is om afgewezen te worden. Wanneer je kind in zijn ogen tekort komt, denkt dat hij niet geaccepteerd wordt. Door perfectie na te streven, beschermt hij zichzelf eigenlijk tegen afwijzing, afkeuring en tegen kritiek.

 

Grote risico bij perfectionisme

Het grote risico is dat de gestelde doelen steeds hoger worden tot het onmogelijk wordt om ze te halen. Wanneer die doelen niet meer gehaald worden ontstaat er zelfkritiek. Dan geeft het kind zichzelf de schuld en krijgt het steeds minder zelfvertrouwen.

Vaak heb jezelf niet eens in de gaten dat je perfectionistisch bent, dat het jouw denken en doen bepaalt.

 

Elf kenmerken van perfectionisme

Hieronder beschrijf ik elf kenmerken die kunnen aangeven dat jij of je kind perfectionistisch zijn   DUS ga er even voor zitten! Lees deze eens rustig door, maak er een voorstelling van en ontdek welk kenmerk jou of je kind aanspreekt.

 

Ben jij perfectionistisch?

11 kenmerken die aangeven dat je perfectionistisch zou kunnen zijn

 

En, wat heeft het je opgeleverd? Spreken sommige kenmerken jou of je kind aan?
Is het confronterend en eigenlijk wel herkenbaar?

Herkenbaar en wil je er eens samen over van gedachten wisselen wat hiermee of hieraan te doen?

Plan een gratis sessie

Dat wil ik wel

 

 

Waar komt het vandaan, dat perfectionisme?

Op jonge leeftijd ontstaat perfectionisme meestal door je ouders, je omgeving en je eigen overtuigingen.  Wanneer je iets goed doet dan krijg je complimenten en aandacht, waardoor de druk kon ontstaan om te presteren.

3 types perfectionisme;

Het kan zijn dat je denkt dat je iets gelijk goed moet kunnen en je bent ervan overtuigd dat je omgeving vindt dat je alles perfect moeten kunnen. Hierdoor kan je bijna dagelijks gefrustreerd raken dat je collega’s (klasgenoten) er zo de kantjes van af lopen, dat ze lang niet zulk goed werk leveren als jij. Soms doe je het zelf dan maar over of verbeter je het.

Over het algemeen ben je een combinatie van deze types.

 

 

Van perfectionist naar optimalist

Een optimalist streeft niet naar een perfect resultaat, maar naar een optimaal resultaat. Het optimale resultaat nastreven betekent dat je elke keer opnieuw bekijkt hoe goed iets moet zijn. Afgewogen tegen de tijd die je ervoor hebt en al je andere  to do’s.

Is het werkelijk zo belangrijk dat het perfect is, of is goed ook best goed genoeg?

Wanneer je een muziekstuk speelt kan het altijd beter. Maar goed genoeg is juist perfect, dan is er nog ruimte voor groei, dan is er nog ruimte voor interpretatie, ruimte om echt jezelf te zijn.

 

Je bent geboren om echt te zijn,
Niet perfect te zijn

Je bent hier om Jezelf te Zijn,
niet te zijn wat iemand wil dat je bent

– Inner Feelings –

 

Spreekt dit stuk jou aan?

Wil je er meer van weten of ermee aan de slag om jouw perfectionisme om te zetten in optimalisme?

Zou jij realistische doelen willen stellen, niet meer zo lang uitstellen of nachten doorwerken om het voor elkaar te krijgen? Zodat je meer tijd hebt voor jezelf, voor je hobby’s en je partner, vriend of vriendin.

 

Vraag HIER een gratis sessie en laat weten dat je graag het e-boek ‘Selectie in Perfectie’ dat nu herzien wordt wilt ontvangen.

Dat e-boek wil ik graag ontvangen.

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier