Je zelfvertrouwen groeit door te falen?

Je zelfvertrouwen groeit door te falen? Nou dat lijkt je vast niet. Want wanneer je (vermoedelijk) hoogbegaafde kind gewend is dat hij snel iets kan en dan een situatie meemaakt dat het niet lukt, dan neemt toch juist zijn zelfvertrouwen af?

 Wanneer je in een omgeving komt waar je niet de beste bent in iets, wanneer er moeite gedaan moet worden om iets te kennen of te kunnen, dan zakt de moed toch gelijk in je schoenen?  Je zelfvertrouwen is, zoals je hebt kunnen lezen in weinig zelfvertrouwen ontstaan door je ervaringen, je verwachtingen, je gewoontes, je gedachtes en je mindset.

Zo was daar Eva, de tienjarige dochter van Deborah (41) eigenaar van een webshop. Doordat een hoogbegaafde anders tot leren komt, is ook haar dochter gewend om iets snel door te hebben of snel te beheersen. Wanneer dat niet het geval is, een bepaalde activiteit niet gelijk lukt, dan is ze ervan overtuigd dat ze er dus niet goed in is. Zo ging zij in het begin bij pianoles als een speer waardoor ze vele complimenten kreeg. Maar op een gegeven moment lukte het niet gelijk, waardoor ze ging uitstellen.

Huh, ze is er toch zo goed in. Hoe kan dat? 

Op een gegeven moment deed Eva vrijwel niets meer, ze had allerlei redenen om niet te oefenen. Onbewust had zij bedacht ‘ik kan beter niets doen dan iets niet goed doen’.

 

“Ik kan beter niets doen, dan iets niet goed doen.”

 

Richt je op het proces

Door allerlei redenen kwam zij maar niet tot oefenen. Zij legde de verantwoordelijkheid bij anderen of bij de omstandigheden. Gelukkig had haar moeder dit door en kwam zij niet met argumenten zoals ‘je kan veel beter’ of ‘je moet gewoon beter oefenen’.

Deborah wist dat je je niet afhankelijk moest opstellen, dat je je niet moet richten op het resultaat, maar op het proces. Juist door haar te helpen over haar frustratie heen te komen, haar inzicht te geven wat ze inmiddels allemaal heeft geleerd. Door haar te ondersteunen in het leerproces en door vallen en opstaan hielp zij haar om tot echt leren te komen.

F.A.I.L.  First Attempt In Learning

De allereerste keer dat je iets doet gaat het meestal niet gelijk goed. Denk maar aan fietsen, zwemmen of autorijden.
Maar weet je, het feit dat je het doet, dat je het probeert is al helemaal geweldig, want door te proberen kan je leren.
Wanneer je echt bezig bent om iets te nieuws leren, dan kan het zijn dat je er dag en nacht mee bezig bent. Dat je je voorstelt hoe het zou zijn wanneer je bijvoorbeeld je rijbewijs haalt of wanneer je 5 km kunt rennen of mee gaat doen met een halve marathon.

Echt leren vindt plaats wanneer er een verandering plaatsvindt door inspanning en doorzettingsvermogen

Er is dan ook een echt verschil tussen voor en na jouw inspanning.

Succeservaringen

Door te falen kom je tot leren. Door kleine stappen krijg je succeservaringen waardoor je jezelf een compliment kan geven.  ‘Yes, ik heb toch maar mooi die stap gezet’ Door het nemen van kleine stappen, door inspanning vooruitgang te boeken groeit je zelfvertrouwen. En Eva, die kwam over haar frustratie heen , durfde fouten te maken en begon zelfs aan een stuk waarvan ze niet zeker wist of het haar gaat lukken.

Wil jij dat jouw kind ook meer zelfvertrouwen krijgt, over zijn frustratie heenkomt weer enthousiast en gemotiveerd is?

En weet je wat het mooie is? 

Zij gaat nu ook in de plusklas op school, met meer zelfvertrouwen de uitdaging aan om aan de slag te gaan met opdrachten waarvan ze niet zeker weet of ze het kan, omdat zij weet dat wanneer ze iets niet goed doet, dit juist geen probleem is maar een kans om verder te groeien.

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier