Boosheid en alarmbellen

Het alarm ging af en er verscheen een groot rood knipperend teken. Oh nee, kan ik hier wel verder mee rijden, wat is er aan de hand, kan ik een lekker band verwachten?

Allemaal gedachten die door mijn hoofd schoten, tot ik me bedacht dat mijn ABS lampje al langer brandde, er van de week een band vervangen was en dat er iets over de bandendruk werd gezegd.

Door even afstand te nemen kon ik de situatie beter overzien en ik besloot rustig naar huis te rijden en niet teveel aandacht aan het knipperende lampje te geven.

Boosheid en explosief gedrag

Zo kan het alarm ook afgaan bij jouw kind waardoor hij explosief kan reageren, zich af kan reageren op alles en iedereen en ja dan kan hij ook jou als moeder een grote mond geven.

Wat doe je dan?
Ga je in op het gedrag, accepteer je het niet, ontplof je zelf ook waardoor de boel enorm escaleert, stuur je hem naar zijn kamer of wat mij als kind gebeurde, zet je ‘m even onder de koude kraan om af te koelen?

Reageren op boosheid

woede uitbarsting oogbegaafd kind

Nathalie kwam thuis van school met niet zo’n goed cijfer, waarop haar moeder met haar beste bedoeling aangaf, dat ze er ook niet zoveel tijd aan had besteed. Dat viel verkeerd bij Nathalie en zij ging toch tekeer tegen haar moeder. 

Tsja, haar moeder kon dat natuurlijk niet accepteren en viel uit tegen haar dochter. Even later verlaat Nathalie met een harde knal van de deur de kamer. Er hing een dreigende ongemakkelijk stilte.

 

Schiet jij uit je slof omdat je kind je een grote mond geeft?

 

Wanneer het alarm afgaat bij jouw kind, door intense gevoelens kan je ingaan op het gedrag, maar je kan ook even afstand nemen. Hierdoor kan je er achter komen waardoor dit gedrag ontstaat en er anders op reageren.
Zo voelt jouw kind zich gezien, begrepen en kunnen jullie er samen, wanneer de lucht weer geklaard is, over hebben hoe je, hoe jullie anders zouden kunnen reageren.

Wil jij als ouder beter leren omgaan met dat explosieve gedrag, zodat het thuis weer gezellig wordt?

Neem contact op en ik kijk even met je mee

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier