Faalangst en fouten maken

Rotondes, vooral die met meerdere banen, ik vind ze vreselijk. Doordat ik vaak fouten maak en de verkeerde afslag neem. Gister ging ik naar de kaakchirurg in Rotterdam in het oude Havenziekenhuis vlakbij de Maasboulevard. Daar heb je een enorme rotonde en dat is, zeg maar, niet mijn sterkste kant.

Dus ben ik op tijd vertrokken zodat als ik die rotonde niet goed nam, ik nog tijd had om om te rijden. Dus ik nam de tijd om rustig fouten te kunnen maken.

Dat zou ik jaren geleden zeker anders hebben gedaan. Dan had ik het gewoon niet gedaan, afgebeld als niemand mij kon brengen.

Fouten maken

Dan was ik zo bang om het fout te doen, om te falen dat ik die situaties ging vermijden. Ja, je kan wel zeggen dat ik faalangst had en dan met name het vermijden van prestatiemomenten en een excuus bedenken.

Faalangst en fouten maken

Kan het zijn dat jouw zoon zich ziek wil melden bij een toets of als excuus aangeeft dat hij er te weinig tijd voor had of is het voor heeft genomen?

Zo onderscheid M.V.J Zeidner in zijn artikel  6 typen faalangst

1. Gebrek aan studievaardigheid
2. Blokkeren bij een S.O., spreekbeurt of tentamen
3. Accepteren van falen
4. Vermijden van prestatiemomenten
5. Excuus bedenken
6. Te hoge lat

Zo wilde Pieter falen vermijden. Het werd door hem gezien als een gebrek aan vaardigheid. Moet je voorstellen als je veel tijd en energie ergens in gestoken hebt  en het resultaat valt tegen. 

Je kan dan toch beter niets doen dan iets? Dan is het tegenvallende resultaat te verklaren.

 

Wanneer je niet wil dat de resultaten tegenvallen
kan je toch beter niets doen?

 

Een vaste mindset en fouten maken

Zo vond Daniëlle het vreselijk om fouten te maken wanneer ze aan een uitdagende opdracht begon. Want dan kon blijken dat ze het niet kon. Ook was zij ervan overtuigd dat ze geen moeite hoefde te doen, want als je zo slim bent is dat natuurlijk niet nodig. Een inspanning leveren, oefenen en hard werken, dat is voor degene die niet zo slim of goed zijn. We weten nu dat dat een vaste mindset wordt genoemd.

Gelukkig is ze daarvan terug gekomen en is ze er achter dat het zo’n fijn gevoel geeft wanneer je iets onder de knie krijgt door er moeite voor te doen. Dat het niet direct om het resultaat gaat, maar om de weg ernaar toe. En ja dat gaat nogal eens met vallen en opstaan. Hoeveel uitvindingen zijn er in eerste instantie mislukt. Tenminste mislukt, je weet nu in ieder geval hoe het niet moet.

Zelfvertrouwen

Je kan pas iets verbeteren wanneer je ziet dat iets niet goed gaat. Moeten we dat wel fout noemen?
IK zeg dan ook liever dat het nog niet goed gaat, maar dat je lekker op weg bent. Met kleine stappen komt iedereen op de bestemming aan. Je leert omgaan met je fouten en op zoek te gaan naar oplossingen.

Hoe het gegaan is op die rotonde?

Inderdaad nam ik toch de verkeerde afslag. In plaats van compleet links blijven, zat ik op de middenbaan. Ik besloot maar door te rijden en mijn hulplijn, Google Maps de weg laten wijzen.
Zo kan ook jij je de weg laten wijzen. Door de ruimte te nemen om fouten te maken want daarvan kan je leren door te reflecteren en hulp te vragen.

Kan je hulp accepteren of probeer
je het voorlopig nog even zelf?

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier