Hoogbegaafdheid geen diagnose

Als diagnose kan hoogbegaafdheid niet vastgesteld worden. Nou, dan wordt er wel een andere diagnose gesteld aan de hand van het gedrag.
De vlag gaat uit wanneer jouw kind hier van school gaat, gaf de leiding van de school aan. Au, dat deed zeer.

Onbegrip hoogbegaafd gedrag

Hoe kunnen ze zo denken over jouw enthousiaste, leergierige en energieke zoon?
Thuis had je nooit ergens last van, genoot je van zijn vindingrijkheid, mooie ideeën en enthousiasme.

Maar daar dachten zij heel anders over. De diagnose hoogbegaafdheid kan misschien niet gesteld worden, maar ADHD of misschien autisme wel.
Hij deed niet mee aan het groepsgesprek, weigerde huiswerk te maken en gedroeg zich agressief tegen zijn klasgenoten.
Dat de gesprekken hem totaal niet interesseerden, hij de opdrachten stom vond en kinderen en leerkrachten zich niet aan de afspraak hielden dat werd niet gezien.

Hoogbegaafdheid geen diagnose

Ook op de kleuterschool had mijn zoon daar last van. Tot hij als 4 jarige een ruit insloeg, omdat hij zich buitengesloten voelde en de juf oneerlijk vond.

Tuurlijk mag dat niet, maar vervolgens wordt er gereageerd op het gedrag en totaal niet gekeken naar de mogelijke oorzaak.

Driftbuien en opstandig gedrag kenmerk van hoogbegaafdheid?

Gedragsproblemen, driftbuien, opstandig en agressief gedrag kan gedrag zijn dat hoogbegaafde kinderen kunnen laten zien. Het makkelijks is dan om de diagnose ADHD of ODD vast te stellen.

 

Maar hoogbegaafdheid is niet vast te stellen als diagnose

 

Ja, het kan zijn dat er gedragsproblemen zijn en opstandig gedrag. Maar dit is geen vaststaand feit, maar een mogelijk verschijnsel door omgevingsfactoren. Het is zeker geen afwijkend gedrag en zeker geen ziekte.

Constateren van hoogbegaafdheid 

Hoogbegaafd gedrag

Door dit intensieve gedrag kan hoogbegaafdheid wel uiteindelijk, bij een totaalbeeld, geconstateerd worden. Maar het hangt van de beeldvorming van een ander af, of er een verkeerd etiket geplakt wordt (misdiagnose) of dat je het kind op de juiste waarde weet in te schatten en er weet mee om te gaan. Of je zijn gedrevenheid ziet wanneer hij echt ergens enthousiast voor is, zijn bijzondere oplossingen opmerkt en ziet waardoor de communicatie niet altijd even soepel loopt

Hoogbegaafd gedrag

Hoe ontstaat bepaald gedrag, waardoor wordt het getriggerd? Hoe is het mogelijk, wanneer een kind deze intense gevoelens heeft, die hem soms overvallen, deze op een effectieve manier te uiten?

Explosief gedrag kan komen door onderpresteren, rechtsvaardigheidsgevoel, een veel te hoge lat of frustratie. Het is mogelijk dat jouw kind zich net als Denise heel de dag aanpast waardoor zij in een veilige omgeving, zoals thuis, negatief gedrag laat zien.

Wanneer jouw kind begrepen wordt, passend werk krijgt en zichzelf kan en mag zijn zal ook jouw hoogbegaafde kind minder driftbuien hebben en weer lekker in zijn vel zitten.

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier