Notenlezen lastig?

Pianospelen en Concentratieprobleem

Om het notenlezen te verbeteren moet je natuurlijk eerst van blad kunnen lezen. Maar waarom zou je dat willen, want er zijn toch een heleboel mensen die heerlijk kunnen spelen zonder een noot van blad te kunnen lezen?

Dat is zeker waar en dit is ook een heerlijke manier om piano te spelen. Maar door de vaardigheid muziek van blad te kunnen lezen kan je wanneer je het systeem door hebt sneller onbekende muziek onder de knie krijgen. Dan hoef je bekende muziek niet eerst uit te zoeken door heel goed te luisteren. Het is zo’n wonderlijke beleving dat het notenschrift een universele taal is, wat hetzelfde gespeeld wordt in Lapland als in China.

Bovendien kan je wanneer je van blad leest zelf jouw interpretatie eraan geven. Hoe jij denkt dat het mooiste klinkt, wat niet gaat als je een opname naspeelt. Gesteld dat jij al een beetje van blad kan spelen, dus noten kan lezen (laat het me anders even weten) dan kunnen er allerlei redenen zijn waarom je het van blad lezen zou willen verbeteren. Een piano examen in het vooruitzicht waarbij je een stukje van blad moet spelen, de noten zo moet kunnen lezen, misschien wil je wel sneller nieuw repertoire kunnen leren. Of misschien wil je beter worden als begeleider of als ensemblespeler.

3 redenen

Bovenstaande geeft aan dat er 3 redenen zijn waarbij je beter van blad wilt spelen;

  1. Voor de eerste keer een stuk verkennen
  2. Een stuk doornemen als begeleider of met een ensemble waarbij je door moet blijven spelen
  3. Als onderdeel van een examen waarbij je een stuk van blad zo goed mogelijk wil spelen.

Wil jij weten hoe je jouw notenlezen kan verbeteren? 

Om jou nog beter op weg te helpen kan je even laten weten wat voor jou een reden is om beter van blad te willen spelen?

Of kan je helemaal nog geen noten lezen en zou je het graag willen leren?  Schrijf je dan in voor de Basis Piano Workshop.

Ja, ik schrijf me in.

 

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier