Uitbesteden, loslaten en vertrouwen

Uitbesteden, loslaten en vertrouwen dat stond deze week centraal. Voor het  leerlingenconcert van vrijdag 30 januari had ik dit jaar voor het eerst een systeem.

Heb jij ook wel eens grote taken of veel te doen?

Wanneer je dan een systeem hebt werkt het zoveel effectiever, waardoor je tijd over houdt om de dingen te doen die je graag doet. Voor het concert heb ik een schema gemaakt voor de voorbereiding, het moment zelf en een checklist met daarbij een format voor de Powerpoint, het programma en de vraaglijsten. Daarna heb ik mij afgevraagd wat ik kon uitbesteden en aan wie.

Systemen kan je overal  voor gebruiken, bij huishoudelijke taken, bij administratieve klussen, bij het onderhouden van de tuin of het inpakken van je koffers als je op reis gaat.

Waar gebruik jij systemen voor of ga je ze voor gebruiken?

Besteed jij wel eens uit?       

Het is waar, uitbesteden is nog niet mijn sterkste punt, maar het begin is gemaakt. De entreekaartjes heb ik alleen ontworpen en daarna uitbesteed en op laten halen. Alle stukken en spelers invoeren in de Powerpoint en het programma en de koekjes, snoepjes en attenties heb ik uitbesteed.

Wanneer je echt veel te doen hebt, ga dan eens nadenken wat een ander voor jou zou kunnen en willen doen. Op die manier houd jij meer tijd over om te doen waar jij goed in bent of om te doen wat je graag doet, zoals piano spelen.

Moet je voorstellen dat jij aan het piano spelen bent en onderwijl wordt je administratie voor je gedaan of iemand strijkt de was voor je. Bij uitbesteden komt vertrouwen, maar zeker ook instructie. Het is belangrijk dat je zeker weet dat degene aan wie je iets uitbesteedt precies weet hoe jij het wil hebben of nog beter dat jullie hier samen over praten, want wellicht heeft die ander een nog beter idee. Natuurlijk gaat het de allereerste keer niet volledig naar wens. Dit moet je even de tijd geven en er echt op vertrouwen dat het goed komt zodat jij het los kan laten.

Uitbesteden bij het pianospelen?

Er zijn verschillende sites waarbij je tips krijgt hoe een stuk te oefenen, waar de structuur al duidelijk wordt gemaakt en soms ook een handige vingerzetting wordt gegeven.

Waar ik zelf vaak bladmuziek van download is www.pianostreet.com  en  daar vind je stukken op componist en niveau geordend, oefentips, geluidsopnames,  e-books en een forum.

Hieronder een voorbeeld van een duidelijke structurele aanpak van de Prelude 1 BWV 939 uit Six Small Preludes.

http://www.pianostreet.com/blog/files/bach_prelude_939_instructive_all.pdf

Wanneer iemand al het voorwerk heeft gedaan,  stuk op niveau, geluidsopname erbij, moeilijke passages besproken en oefentips erbij dan behaal jij natuurlijk sneller een goed resultaat.

 

Natuurlijk ben ik benieuwd naar wat jij aan deze blog hebt gehad. Wil jij dit met mij en de andere lezers delen? Reageer dan hieronder.

– Waarvoor gebruik jij een systeem of ga je het gebruiken?

– Van welke sites of video’s op you tube maak jij gebruik ?

 

Voor iedereen die reageert heb ik mijn lege schema wat ik gebruik voor activiteiten zoals een leerlingenconcert of het maken van een Basis Piano Workshop.

 

4 reacties

 1. Zo’n blog net na mijn vakantie en aan het begin van een nieuwe werkweek geeft mij het zetje om te gaan trachten in mijn werk wat meer in vertrouwen te gaan loslaten en uitbesteden!
  Ik ben ontzettend benieuwd of jouw schema voor mij een middel kan zijn om me daar bij te helpen.

  1. Echt geweldig Heleen dat ik jou net dat zetje mag geven na zo’n heerlijke vakantie. Lijkt me heerlijk voor je wanneer ook jij zaken kan uitbesteden, leert loslaten en er op te vertrouwen dat alles wat gedaan moet worden uiteindelijk ook gedaan wordt. Natuurlijk ben ook ik benieuwd of dit schema ook voor jou een goed middel is. Maar daar kan je maar op één manier achter komen…

 2. Hoi Karin,

  Interessant zo’n opzet voor het eigen maken van een muziekstuk. Niet dat ik op het moment speel: ontsteking SI gewricht met veel pijn.

  Als ik weer hieruit ben, dan hoor je me wel weer.

  groetjes,
  Nelleke

  1. Echt balen voor je Nelleke zo’n ontsteking. Hopelijk knap je snel weer op. Inderdaad werkt het echt veel effectiever om op deze manier aan de slag te gaan met een muziekstuk.Hoop je weer snel te zien en te horen.

   Met een hartelijke, muzikale groet
   Karin

Reacties zijn gesloten.

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier