Je zelfvertrouwen groeit door te falen?  

Bah, hij zag het echt niet meer zitten. Alles zit tegen, niks lukt hem. En dan wordt er gezegd dat je zelfvertrouwen groeit door te falen.
Nou daar dacht Jaël heel anders over. Het was hem weer niet gelukt in de plusklas om die robot dat te laten doen, wat hij wilde.

Eerst had hij een aantal stukjes over, vervolgens miste hij zelfs een stukje, batterijen waren op en daarna liep z’n laptop vast doordat het programma dat de robot aan moest sturen te zwaar was voor zijn laptop. Nou zijn zelfvertrouwen was zeker niet gegroeid. 

Weet je wat gegroeid was? Zijn frustratie.

Zelfvertrouwen

Het lijkt zo in tegenspraak ‘je zelfvertrouwen groeit door te falen’ Natuurlijk, wanneer je het echt als falen ziet, dan duikt je energie omlaag en wil je er het liefst mee stoppen. Wanneer je mislukken en fouten maken of obstakels overwinnen ziet als de weg naar een mooi resultaat, dan veranderd je perspectief. Dan kom je steeds dichter bij je doel, bij jouw gewenste resultaat, een robot die werkt.

 

Zelfvertrouwen ontstaat door ervaringen, verwachtingen,

  gewoontes, gedachtes en  mindset.

 

Pianoles voor tieners

Daar kan Deborah (41) analiste in het Bethesda en moeder van Eva, haar tienjarige dochter over meepraten. 

Doordat een hoogbegaafde anders tot leren komt, denkt ook haar dochter dat ze snel iets doorheeft of beheerst. Wanneer dat niet het geval is, een bepaalde activiteit niet gelijk lukt, dan is ze ervan overtuigd dat ze er dus niet goed in is. Zo ging zij in het begin bij pianoles als een speer waardoor ze vele complimenten kreeg. Maar op een gegeven moment lukte het niet gelijk, waardoor ze ging uitstellen.

Huh, ze is er toch zo goed in. Hoe kan dat?

Op een gegeven moment deed Eva vrijwel niets meer, ze had allerlei redenen om niet te oefenen. Onbewust had zij bedacht ‘ik kan beter niets doen dan iets niet goed doen’.

“Ik kan beter niets doen, dan iets niet goed doen.”

Door allerlei redenen kwam zij maar niet tot oefenen. Zij legde de verantwoordelijkheid bij anderen of bij de omstandigheden. Gelukkig had haar moeder dit door en kwam zij niet met argumenten zoals ‘je kan veel beter’ of ‘je moet gewoon beter je best doen’ of ‘je moet meer oefenen’

Deborah had geleerd hoe ze haar dochter het best kon ondersteunen.

Dat haar dochter een andere aanpak nodig had, niet van anderen afhankelijk moest zijn en dat ze zich niet moet richten op het resultaat, maar op het proces. Juist door haar te helpen over haar frustratie heen te komen, haar inzicht te geven wat ze inmiddels allemaal heeft geleerd en hoe ze dat heeft aangepakt. Door haar te ondersteunen in het leerproces en door vallen en opstaan kon zij haar dochter helpen om tot echt leren te komen.

 

F.A.I.L. – First Attempt In Learning

 

De allereerste keer dat je iets doet gaat het meestal niet gelijk goed. Denk maar aan fietsen, zwemmen of gamen.
Maar weet je, het feit dat je het doet, dat je het probeert is al helemaal geweldig, want door te proberen kan je leren.
Wanneer je echt bezig bent om iets te nieuws leren, dan kan het zijn dat je er veel mee bezig bent. Dat je je voorstelt hoe het zou zijn wanneer je bijvoorbeeld je het volgende level haalt in een game of wanneer je 5 km kunt rennen of mee gaat doen met een free style run.

Echt leren vindt plaats wanneer er een verandering plaatsvindt door inspanning en doorzettingsvermogen.
Er is dan ook een echt verschil tussen voor en na jouw inspanning.

Zelfvertrouwen groeit door succeservaringen

Door obstakels te overwinnen kom je tot leren. Door kleine stappen krijg je succeservaringen waardoor je jezelf een compliment kan geven. ‘Yes, ik heb toch maar mooi die stap gezet’ Door het nemen van kleine stappen, door inspanning vooruitgang te boeken, groeit je zelfvertrouwen. En Eva, die kwam over haar frustratie heen , durfde fouten te maken en begon zelfs aan een stuk waarvan ze niet zeker wist of het haar gaat lukken.

Wil jij dat jouw kind ook meer zelfvertrouwen krijgt,
over zijn frustratie heen komt, weer enthousiast en gemotiveerd is?

En weet je wat het mooie is aan meer zelfvertrouwen?

Ook Eva gaat, net als Jaël, nu in de plusklas de uitdaging aan. De uitdaging aan om aan de slag te gaan met opdrachten waarvan ze niet zeker weet of ze het kan, omdat zij inmiddels heeft ervaren dat wanneer ze iets niet goed doet, dit echt vervelend voelt maar wel een kans is om verder te groeien.

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier