Hoogbegaafd zijn is geen afvinklijstje

Een afvinklijstje om te bepalen of je hoogbegaafd bent, dat kan natuurlijk niet.  Je kan je zelfs afvragen, wat doet het ertoe?
Toch superhandig als je weet door welke kenmerken die horen bij hoogbegaafd zijn je in de problemen kan komen.

Om hoogbegaafde kinderen zo goed mogelijk te begeleiden is het belangrijk dat je ze zo goed mogelijk begrijpt

Is het belangrijk at zij zelf begrijpen waarom ze soms zo ongeduldig, dwars, gefrustreerd, koppig, gevoelig en ‘anders’zijn.

 

Begaafde en hoogbegaafde kinderen hebben bepaalde sterke punten die tot problemen kunnen leiden

 

10  sterke punten van hoogbegaafde kinderen

die tot problemen kunnen leiden

1. Concentratie

2. Creativiteit

Een hoge mate van concentratie met lange spanningsboog met betrekking tot interessegebieden kan leiden tot verwaarlozing van plichten of mensen. Doordat je geconcentreerd bezig bent met iets dat je interesseert. Dan wordt je niet graag gestoord en zou je koppig kunnen overkomen.

Hoogbegaafd zijn kan betekenen dat creatief en inventief bent en zaken graag anders aan te pakken. Hierdoor kan je plannen verstoren of verwerpen wat al bekend is. Luisteren naar anderen kan dan best moeilijk zijn.

3. Informatie opnemen

4. Nieuwsgierigheid

Informatie kan je snel opnemen en onthouden, waardoor je ongeduldig wordt van de traagheid van anderen. Hierdoor kan je een hekel hebben aan sleur en discipline, wat kenmerkend is voor hoogbegaafd zijn. Bovendien kan je je kan verzetten tegen het leren van basisvaardigheden.

Het kan zijn dat je veel wil weten, intellectuele nieuwsgierig bent en zoekende zijn naar de betekenis van zaken. Hierdoor kan je hetzelfde verwachten van anderen en je soms gênante vragen stellen. Het is mogelijk dat je een sterke wil hebt, leiding afwijst en je bovenmatig veel interesses hebt waardoor focus ontbreekt.

5. Diepgaande kennis

Het is mogelijk dat je een grote woordenschat hebt. Een goede mondelinge uitdrukkingsvaardigheid en een diepgaande kennis hebben over onderwerpen waarin je leeftijdgenoten nog niet geïnteresseerd zijn. Hierdoor kan je verbale capaciteiten gebruiken om bepaalde situaties te vermijden of eraan te ontsnappen. Dit kan zo zijn doordat de school en leeftijdgenoten je vervelen en je door anderen als een ´betweter’ gezien  wordt.

Afvinken van kenmerken

                                   Herkenbaar?

6. Kritisch denken

7. Veel energie

Het kan zijn dat je kritisch denkt, hoge verwachtingen hebt en zelfkritisch bent. Hierdoor kan je kritisch of intolerant naar anderen zijn en ontmoedigd of depressief raken door perfectionisme, door de lat te hoog te leggen en onrealistische doelen te stellen.

Zo kan je veel energie hebben, alertheid zijn en vol enthousiasme waardoor je gefrustreerd wordt door gebrek aan activiteiten, de schema´s van anderen kan verstoren en je een constante stimulans nodig hebt en gezien kan worden als hyperactief

8. Veelzijdig zijn

9. Gevoelig zijn

Misschien heb je wel verschillende  vaardigheden en bekwaamheden en ben je heel veelzijdig. Hierdoor kan  je chaotisch over komen. Je kan  gefrustreerd raken door tijdgebrek en anderen kunnen verwachten dat je altijd alles kan.

Wanneer je gevoelig bent met een hoog empathisch vermogen, kan je je goed  verplaatsen in een ander en heb je de wens om door anderen geaccepteerd te worden. Hierdoor ben je gevoelig voor kritiek of afwijzing door leeftijdgenoten. Je verwacht van anderen dezelfde waarden  en je kan  behoefte hebben aan succes en erkenning. Het kan zijn dat je je daardoor anders en vervreemd voelt,

10. Oplossend vermogen

Zo kan je het vermogen hebben om tot de essentie van zaken te komen, houden van het oplossen van problemen en intellectuele activiteiten, waardoor je details verwerpt of ze weglaat, je je verzet tegen oefenen of discipline en je je vraagtekens zet bij onderwijsmethodes.

Nou mooi dat je dit weet, dat je nu begrijpt waardoor problemen kunnen ontstaan. Maar wat nu? Hoe kan je hier beter mee leren omgaan?

Met een hartelijke, muzikale groet,
Karin van Toor

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier