Concentratieproblemen bij hoogbegaafdheid - 2

Concentreren kan een probleem zijn bij hoogbegaafdheid. Maar is het dan een concentratieprobleem of een focusprobleem?

‘Hè verdorie waarom lukt het me maar niet? Jonathan wil die toets echt goed maken, want dan mag hij naar de plusklas. Maar het lukt hem maar niet om zich te concentreren.

Terwijl die het met het pianospelen nu toch zo goed onder de knie heeft. Gister nog speelde hij van Burgmüller dat prachtige stuk ‘Engelenzang’, uit zijn hoofd zelfs.

En nu…nu kan die zich nog niet eens concentreren op die paar kutopgaven (sorry)

 

Hoe kan het dat hij zich niet kan concentreren?

 

Tsja, je hersenen denken sneller dan dat je ze gebruikt. Daardoor ben je zo snel afgeleid. In één minuut kan je, volgens Mark Tigchelaar wel aan 1400 dingen denken. Niet zo gek dat je soms van de hak op de tak springt. Wanneer je leest lees je ongeveer 250 woorden per minuut. Alle ruimte dus om aan andere dingen te denken.

Hoe slimmer je bent, hoe sneller je afgeleid zult zijn.

Concentreren op iets anders

Wanneer iets te langzaam, te simpel of te saai is, ga je automatisch op zoek naar externe prikkels Dit kan efficiënt zijn, maar zorgt er ook voor dat je afdwaalt bij een gesprek, dat je last hebt van geluiden om je heen of soms of wanneer je een stuk gelezen hebt je geen idee hebt wat je nu eigenlijk hebt gelezen.

 

Je kent het vast wel als je een lange autorit hebt dan raak je afgeleid en ga je aan andere dingen denken of soms zelfs andere dingen doen. Vandaar dat er nu controle op appen achter het stuur komt.  Wat dan helpt is de radio aanzetten en dan weer uit wanneer je lastig in moet parkeren.

Niet gezien worden

Anyway, Jonathan die zit met die opgaven die hij echt goed wil maken zodat hij eindelijk naar de plusklas mag. Zijn moeder is inmiddels zo vaak naar school geweest om aan te geven dat hij het echt niet veel langer volhoudt in de klas. Daar wordt zoveel herhaald en hij moet zoveel eigenlijk min of meer dezelfde opgaven maken. Moedeloos wordt hij ervan en z’n moeder ook.

Twijfel over hoogbegaafdheid

In de ogen van de leerkracht zijn hoogbegaafde kinderen leergierig, halen hoge resultaten en kunnen zich goed concentreren. Maar Jonathan zit zo vaak wat anders te doen of achterom met z’n klasgenoot te kletsen. Hij haalt wisselende resultaten en komt ongeïnteresseerd over. Hij moet eerst maar eens laten zien wat hij kan. Zou het kunnen dat Jonathan onderpresteert?

De Yerkes-Dodson Law

Wanneer iets te langzaam, te simpel of te saai is, ga je dus automatisch op zoek naar externe prikkels. De Yerkes-Dodson Law stelt dat wanneer je te weinig geprikkeld raakt je afdwaalt. Als je te veel wordt geprikkeld dan ontstaat er stress. Bij een passende uitdaging ontstaan de beste prestaties.

Lego uitdaging

Ja, Jonathan weet het nog goed dat hij meedeed met de Lego Leaque. Maanden werkten en trainden ze. Hij werkte aan een opdracht waarbij hij echt al zijn mogelijkheden en kennis in moest zetten om alle opdrachten voor elkaar te krijgen. En dan die presentatie nog, pfoe ja dat was best lastig en ook best spannend of ze het voor elkaar zou krijgen. En dat was nou juist één van zijn beste prestaties.

Echt bizar dat hij, die zo goed abstract kan denken en kan programmeren. Dat hij die simpele opgaven niet gewoon foutloos kan maken. Het is waar dat is een taak waar hij weinig druk, weinig stress ervaart om tot een goed resultaat te komen. 

Wanneer de taak geen uitdaging biedt dan is de kans groot
dat je een middelmatig resultaat haalt 

Relatie tussen concentratie en uitdaging

Er blijkt een relatie te bestaan tussen de hoeveelheid uitdaging waardoor je druk of stress ervaart en je prestatie. Met de juiste hoeveelheid uitdaging kan je goed presteren. Maar wanneer het te makkelijk of te moeilijk is, dan daalt je prestatie.

De Yerkes-Dodson Law stelt dat wanneer je te weinig geprikkeld raakt je afdwaalt, je je niet kan concentreren. Als je teveel wordt geprikkeld dan ontstaat er stress.

Deze relatie is duidelijk weergegeven in deze afbeelding.

Concentreren-Uitdaging

OK dus je raakt afgeleid, je kan je minder concentreren
wanneer het werk te makkelijk is?

Ja dat kan inderdaad het geval zijn. Dan moet je zelf op zoek naar meer uitdaging.

Wat kan werken als je je niet kan concentreren?

Sneller werken, de radio aan, zelf vragen erbij bedenken en de opgave complexer maken.

Een simpel klusje doen terwijl je over iets nadenkt, iets in je handen houden of tekenen (doodlen) tijdens een saaie les kan ook goed werken.

Ik zei al makkelijk werk kan de oorzaak zijn.  Het kan ook zijn dat je jezelf afleidt, door je gedachten of emoties, dat je slecht of te weinig geslapen hebt. Of dat je voortdurend onderbroken wordt, door een ander of jezelf en je wat aan het doen bent wat je eigenlijk niet van plan was. Hier kom ik een andere keer op terug.

Wil jij op de hoogte blijven schrijf je dan HIER in.
Wanneer er dan een nieuwe blog uit is, laat ik het je per mail weten

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier