Faalangst en emoties

Angst om te falen en emoties gaan natuurlijk samen. Maar hoe ga je daarmee om, hoe uit je ze, hoe overwin je je angst en ga je doen wat je wilt doen?

‘Nee, ik ga daar nooit meer heen.’ Ineens kwam het eruit.
Eva kwam bij mij omdat haar moeder ervan uit ging dat ze faalangst had. Ze durfde niet meer door dat gat.
Heel begrijpelijk, want ook mijn zonen hebben er behoorlijk wat moeite mee gehad. Vlak voor ‘het gat’ kwamen ze weer boven.

Ze vond het ook lastig om hulp te vragen en vond het vreselijk om fouten maken, kenmerken die passen bij faalangst.
We begonnen met het leren vragen en accepteren van hulp en erkennen dat je het nog niet weet. Ook gingen we aan de slag met rekenen waarbij ze het vreselijk vond om fouten te maken. Super om te horen dat ze rekenen nu zelfs leuk vindt. Maar zwemmen, nee dat ging ze echt niet doen.

Faalangst

Faalangst en emoties

Natuurlijk kan het zo zijn dat je bang bent dat het fout gaat. Zeker als je een heel scenario in je hoofd hebt, wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Iets waar hoogbegaafde kinderen heel goed in zijn.

Dan kan je aan de slag met tools die effectief blijken bij faalangst, bedenken of het realistisch is, vooral je aandacht houden bij wat er nu om je heen gebeurt, achterhalen welke emoties je ervaart en welk gevoel hieronder zit. Maar hier bleek wat anders aan de hand, wat zich uitte in haar uitspraak ‘Ik ga daar nooit meer heen’. Daar, naar dat zwembad, gaat ze nooit mee heen. Een ander zwembad, ja dat was wel een optie.

Faalangst en perfectiomisme

Door angst ontstaan er 3 reacties, fight, flight or freeze, vechten, vluchten of bevriezen. Dat zag je in deze situatie duidelijk terug. Eva bevroor wanneer ik erover wilde praten, ze trok echt wit weg en ze vermeed de situatie door te weigeren nog naar zwemles te gaan.
Ik had een haakje, ‘daar’.

Door in te gaan op een andere locatie kon ze wel praten over het zwemmen en kwam het hoge woord eruit. De badjuf had haar gedwongen om iets te doen wat ze niet wilde. Wat een doorbraak was dat. Haar moeder had dit nooit in de gaten gehad en dacht dat ze gewoon niet durfde. Wat speelde was dus veel meer dan dat, maar door dit inzicht had Eva haar angst omgezet in boosheid. Nu wist zij waar haar angst vandaan kwam. Wanneer zij het in haar eigen tempo mocht doen, op haar eigen moment en in een ontspannen ongedwongen sfeer dan kon ze doen wat ze wilde doen.

Wat een verrassende wending had deze situatie gemaakt.
Herkenbaar zo’n situatie waarin je dacht dat je kind last had van iets,
wat een hele andere oorzaak bleek te hebben?

 

Wanneer je weet hoe je goed om kan gaan met zo’n situatie 
kan je er een positieve draai aan geven en escaleert het niet.
Zullen wij hierover afspreken?

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier