Heerlijk piano spelen. Tijd voor jezelf

Me-time pianoles voor volwassenen

Piano spelen. Het is fantastisch als je goed een muziekinstrument kan bespelen!

Je kan je dan heerlijk uitleven, iets leuks voor je vrienden, kinderen of familie spelen of met anderen muziek maken. Of gewoon een heerlijk moment, helemaal voor jezelf.

Maar om dit te bereiken moet je het oefenen wel regelmatig in zien te plannen. Dit is best wel eens lastig, zeker met een drukke baan, een huishouden of veel schoolwerk. Maar wanneer het je lukt krijg je er zoveel voor terug.

 

Oefenen of studeren is niet iets vanzelfsprekends, dat moet je leren.

 

De meeste mensen vinden piano spelen in het begin erg lastig om zelfstandig te studeren. Ze vinden het nog moeilijk zichzelf antwoorden te geven op vragen zoals: ‘Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Doe ik het nu op de juiste manier? Hoe kan ik tot betere resultaten komen?’

In het begin is het fijn wanneer je daar goede hulp bij krijgt van je vrienden of partner. Een paar tips op een rij om je een duwtje in de goede richting te geven.

We gaan de vragen eens langs:

Basis Pianoworkshop

1. Hoe kan ik dit piano spelen het beste aanpakken?

Vooral in het begin is het lastig om te bedenken hoe je een stuk het beste kan oefenen en dan het liefst zo dat je in zo kort mogelijke tijd een maximaal resultaat haalt.

– Kijk eerst eens rustig naar het stuk.

– Bekijk in welke maatsoort het staat, waar je je handen moet zetten, welke hand begint of welke hand de (belangrijkste) melodie heeft.

 

– Kijk of het stuk onder te verdelen is in groepen van 2 of 4 maten. Vaak heb je dit tijdens de les al gedaan.

– Begin met de eerste groep, ene hand, andere hand en dan samen. Doe dan de volgende groep en ‘plak’ ze aan elkaar. Probeer je concentratie bij deze groepen te houden en niet half het hele stuk door te nemen.

2. Doe ik het nu op de goede manier?

Tsja, dat is een lastige. Hoe weet je nu of je het goed doet?

In ieder geval is het plezierig als het goed klinkt en als je er geen spierpijn aan over houdt.

Soms staat er beschreven waar je precies op moet letten bij een stuk en controleer dan of dat nu gelukt is. Je kunt ook eens gaan letten op het tempo, op de dynamiek (hoe luid je een bepaalde passage speelt), zit er geen haperingen in, loopt het lekker door, klopt de maat wel, speel je het juiste ritme.

Dat zijn allemaal zaken waar je op kan letten om te bepalen of je het nu goed doet.

Wordt je eigen coach en kijk dus goed naar je eigen spel. Wat je al goed kan en wat nog beter kan. Vergeet hierbij zeker niet om het verhaal achter de muziek te ontdekken. Wat de muziek jou te vertellen heeft en wat jij via de muziek aan de luisteraar wil vertellen.

3. Hoe kan ik in mijn pianospel tot betere resultaten komen?

Wat voor mij altijd helpt wanneer ik aan het oefenen ben en ik denk dat het stuk wel klaar is, dan neem ik het op. Vaak heb je voor jezelf een muzikaal beeld hoe het moet gaat klinken en hoor je dit ook echt wanneer je aan het spelen bent. Maar…wanneer je het opneemt (suprise) dan blijkt het heel anders te klinken.

Teken dan aan in je muziek (met potlood) waar het anders klinkt op de opname dan jij gedacht had. Speel deze gedeeltes dan nog eens door en neem het tenslotte nog eens op.

En om je nog even te herinneren aan de reden waarom jij dit allemaal wil, het volgende filmpje van de Fantasie in Dm van W.A. Mozart.

ENJOY

Welk duwtje in de rug bij het piano spelen is voor jou vooral een nuttige, de eerste, tweede of derde ?

Heb je misschien zelf nog een goede tip om te delen met anderen? Een tip om beter te oefenen of een anekdote waar je veel plezier mee beleeft?

Soms blijkt de meest simpele tip, een eye-opener voor een ander, dus deel ze.

.

 

 

 

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier