Hoe lang moet je oefenen op een muziekinstrument zoals de piano?

Hoe lang moet je eigenlijk oefenen op een muziekinstrument zoals de piano? De één zegt minimaal een half uur per dag, de ander minimaal 5 minuten. En wat doe je dan eigenlijk?

Het kan zijn dat je meerdere pianostukken hebt en dat je ze allemaal wilt oefenen of dat je in ieder geval een half uur wilt oefenen wanneer je aan de slag gaat. Mijn docent op het conservatorium vond dat je minimaal 6 uur per dag moest studeren. Malcolm Gladwell geeft aan dat je 10.000 uur moet besteden voor je iets echt beheerst.

Doe dit niet!
Ga niet een specifieke tijd oefenen

Pianoles MusicaEduArta

Oefenen op je muziekinstrument

Door meerdere stukken tegelijk, OK na elkaar, te spelen verlies je je focus en door jezelf een tijdslimiet te geven kan het zijn dat je helemaal maar niet oefent omdat je op dit moment niet zoveel tijd hebt. Het gaat niet om de hoeveelheid tijd dat je oefent op je muziekinstrument, de tijd die je er aan besteedt, maar om de manier waarop je je die tijd besteedt.

Door een keuze te maken welk muziekstuk  je gaat oefenen, welke passage, welk stuk, welke techniek heb je meer focus waardoor je effectiever aan de slag kunt gaan. Dit levert meer op aan effectiviteit en geeft je een voldaan gevoel.

 

Hoe weet je dan wat je nog moet oefenen?

 

Wanneer je een stuk voor het eerst gaat spelen, kijk je eerst naar de toonsoort, de maatsoort en de structuur van het stuk, wordt er ergens een deel herhaald. Dan verdeel je het stuk in zinnen en ga je aan de slag met de eerste- of de laatste zin of een gedeelte wat vaak terugkomt.

Wanneer je het stuk wel aardig kan spelen neem het dan eens op en luister kritisch naar de dynamiek, naar het tempo, naar de balans, de begeleiding en de loopjes, snelle nootjes over meerdere maten, naar de zeggingskracht van de muziek en de accenten. Bepaal dan waarmee je aan de slag wilt gaan en concentreer je daarop.

Bij oefenen op je muziekinstrument gaat het niet

om de kwantiteit, maar om de kwaliteit.

het plezier wat je beleeft aan piano leren spelen staat voorop. Oefen je minder dan zal je misschien minder snel vooruitgang boeken maar je komt er ook wel!
Hoe vaak je oefent is voor iedereen anders. Wat voor de een werkt zal voor de ander niet werken. Ga voor jezelf dan ook na wat het beste bij jou past.

Lukt het om elke dag te oefenen, prima. Uiteindelijk zal het een gewoonte worden.
Heb je het daarvoor te druk? Probeer dan een aantal dagen in de week in te plannen. Zeker voor (jongere) kinderen is dit aan te raden. Ga niet verplicht elke dag oefenen want dat kan tegen gaan staan waardoor je het uiteindelijk helemaal opgeeft

Heb jij een vraag over het instuderen van een stuk, over een bepaalde techniek of over de theorie, laat het even weten dan beantwoord ik misschien wel jouw vraag in de volgende blog.

Ben jij bezig met een stuk en kom je maar niet verder?
Heb jij geen pianoles, maar zou je er best wel eens zo af en toe één willen?
Laat het weten dan plannen we dat samen in.

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier