Muziek die je raakt

 

Muziek moet zeggingskracht, emotie hebben, wat te vertellen hebben.  Jij moet wat te vertellen hebben. Jouw eigen beeld of verhaal, dat wat jij voor je ziet moet doorklinken in de muziek.

 

Luister maar eens naar Nigel Kennedy, een excentrieke en zeer expressieve violist.

Video 1 ; [youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=YuF4oYRktcA’]

 

DAT is met expressie, met emotie spelen. Heerlijk om naar te luisteren en zeker om fantastisch om zelf te kunnen.

Het vorige stuk (video1) was van A. Vivaldi.

 

Wie ook geweldige stukken heeft geschreven is F. Chopin.

Zo schreef hij zijn Impromptu’s, stukken die hij al improviserend heeft geschreven en waar hij dus echt wat te vertellen had.

 

Al spelend kom je er achter wat de muziek met jou doet en het blijft spannend om dat door te geven aan ander. Wil jij het wel eens meemaken, dat je op het puntje van je stoel zit en dan weer relaxed om daarna niet meer in staat te zijn om ‘gewoon’ rustig te luisteren, je moet bewegen? Luister dan naar onderstaande video.

Video 2; [youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=tvm2ZsRv3C8′]

En wat vond je ervan?

 

Hoorde jij ook die sprankelende klanken, die hele snelle muziek die even later tot rust komt met een schitterende melodie erboven om vervolgens weer vol in beweging te komen? Je kan dit ervaren, voelen als onrust, spanning die over gaat in genieten, tot rust komen. Je zou dit ook bijvoorbeeld in een beeld kunnen zien als een waterval, een woeste stroom die uitkomt in een schitterend meer. Dat is echt voor iedereen weer anders.

Wanneer je vol passie muziek speelt en er jouw emoties in weet te leggen, jouw verhaal of beeld weet over te brengen, dan komt de muziek echt tot leven.

Dan speel je niet alleen de noten, maar maak je muziek die jou en de luisteraar meenemen op avontuur.

Nu heb ik even genoeg geschreven en ben ik nieuwsgierig wat jij ervan vindt…

Twee video’s heb ik laten horen en zien. Natuurlijk ben ik en alle andere lezers benieuwd wat jij ervan vindt. Vind je video 1 mooier dan 2 of juist niet?

Hoe vond jij video 1 van Nigel Kane? Inspirerend, mooi of eerder saai?

En video 2, hoe vond je Chopin? Fantastisch of juist vreselijk of lelijk?

 

Nu weet je wat mij raakt!

Welke muziek of video inspireert jou? Van welke muziek zou jij echt graag anderen willen laten genieten?

Klik op reageer en laat het elkaar weten!

 

8 reacties

 1. Hoi Karin,

  Arwen heeft haar eerste pianoles bij je gehad vandaag maar afgelopen week heb ik uiteraard je hele site doorgespit en mede door dit stukje blog wist ik dat ik goed zat want dat gevoel en er iets mee willen zeggen, emotie leggen als je muziek maakt, jou stuk ervan maken ook al heeft een ander het gecomponeerd vind ik het leukste wat er is. De violist nigel had ik nog nooit gehoord maar ik heb hem zelfs twee keer zitten beluisteren door hem ook aan mn zusje te laten horen. Geweldig bedankt voor het delen ik hoop dat er nog meer zulke muziek in je blogs komt want sprak me erg aan.

  1. Hartelijk Marieanne voor je reactie.
   Heerlijk zoals Arwen zat te genieten gisteravond nu ze eindelijk naar pianoles mocht en wat ging het al lekker.
   Prachtig kan die Nigel Kennedy spelen hè? Bij hem hoor je ook echt de emotie die doorklinkt in de muziek. Schitterend dat ook jij dat dat belangrijk vindt bij het muziek maken.
   Nu ben ik zo benieuwd welk stuk jou nu aanspreekt. Door welk stuk word jij geraakt?

 2. Heerlijk om even te ontspannen en te genieten. Leuk om ons ook echt de muziek te laten beleven. Doet me denken aan de allereerste langspeelplaat die ik kocht van Arthur Rubenstein!
  Dan besef ik ook hoe dankbaar ik ben dat mijn dochter viool speelt en pas aangenomen is bij het Amersfoorts jeugdorkest.
  Mocht ik mensen ontmoeten die willen leren spelen…dan stuur ik ze door.

  1. Hoi Anne. Ja heerlijk hè, genieten en ontspannen door muziek. Geweldig dat jouw dochter is aangenomen in het Amerfoorts jeugdorkest. Daar zal zij en jij zeker ook heel veel plezier aan beleven. Dank je dat je mensen naar mij door wil sturen die piano willen leren spelen.
   Waar ik benieuwd naar ben is welke muziek jou raakt, waar heb jij goede herinneringen aan, waar krijg je energie door of welke muziek ontspant jou?

 3. Dankjewel voor je blog en de twee prachtige video’s… van allebei krijg ik kippenvel. Er wordt zoveel emotie overgedragen in deze stukken. Daar kan ik onmogelijk tussen kiezen. Ik heb het geluk dat onze drie kinderen van 17, 14 en 12 muzikaal zijn en graag musiceren (piano, cello en viool). Ook daar kan ik kippenvel van krijgen, want muziek vertelt een verhaal van 1000 woorden en meer!

  Lieve Karin, blijf alsjeblieft kinderen inspireren, lesgeven en raken. Het is zo verrijkend, mooi en waardevol!

  Mijn favoriete componisten zijn Grieg, Vivaldi, Moesorgski, Bartok, Fauré, Mozart (koorwerken), Chopin, Strawinsky, Britten, Dvorák, Khachaturian, Gershwin, Bach, Shostakovitch…. en nog vele anderen.

  Mijn favoriete solisten zijn Maria Callas, Nigel Kennedy, James Galway, Evelyn Glenny, Yo-Yo Ma, Jacqueline du Pré, Wibi Soerjadi.

  Ik wil graag mensen laten genieten van:
  http://www.youtube.com/watch?v=_J-Iwtzzge8
  Dit gaat rechtstreeks mijn cellen in….

  1. Inderdaad kan het lastig zijn om te kiezen tussen beide video’s. Wat heerlijk dat alle drie je kinderen graag musiceren, dat moet echt een genot zijn voor jullie.
   Geweldig dat je zo’n brede lijst aan favoriete componisten uit verschillende tijdsperioden hebt en dan ook nog een aantal topsolisten. Mijn hartelijke dank dat je deze lijst ook met ons wil delen.
   Het cello concert van Elgar is inderdaad fantastisch om naar te kijken en te luisteren. Wat kan die Jacqueline Du Pre ook inspirerend spelen.
   Heb jij bij bepaalde muziek nu ook een specifiek beeld of verhaal of ervaar je het hoofdzakelijk emotioneel?

  1. Wauw, dat kan ik me voorstellen.
   Leuk zeg die You tube filmpjes van Annemiek.
   Wat mij betreft hoef je niet stiekem te genieten van haar muziek. Dit kan je gerust openlijk doen. Misschien wel een idee om eens een huisconcert te organiseren met al die musicerende gezinsleden.

Reacties zijn gesloten.

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier