Oefenen voor de pianoles, zo gebeurd?!


 Oefenen
voor de pianoles, natuurlijk weet iedereen dat dat regelmatig moet gebeuren om zo goed mogelijk resultaat te boeken. Maar regelmatig hoor ik van ouders dat hun zoon of dochter zo klaar is met  oefenen en ook volwassenen nemen het opgegeven stuk even door en dat is het dan.

Tijdens de les heb je natuurlijk wel gehoord dat je bij een lastige passage niet gelijk beide handen moet spelen, maar eerst de handen apart of eerst de melodie. Dat het handig is om een stuk in zinnen te verdelen  en niet altijd aan het begin te beginnen, maar met een zin die jij lastig vindt. En ouders geven wel aan dat je moet oefenen voor de pianoles, maar hoe dan en waar op gelet moet worden, dat is dan weer lastig.  Helaas wordt er ook vaak alleen aandacht besteed aan de passages die niet goed gaan in plaats van complimenten voor alle passages die wel goed gaan, het doorzettingsvermogen en de inzet.

 Beter iets dan niets, toch?

Wanneer je een stuk alleen even doorspeelt, ben je natuurlijk wel snel klaar en het is beter dan helemaal niet spelen. Zo zijn er ook leerlingen die als ze gaan oefenen alles willen doornemen en zo een half uur ‘kwijt’ zijn. Wanneer hier geen tijd voor is, oefenen ze maar helemaal niet. Dan is het natuurlijk veel beter om een keuze te maken en dat te oefenen, zo ben je sneller klaar en is het zo gebeurd.  Aan de hand van het studieschema voor beginners of gevorderden kan je al je stukken en techniek goed over de week verdelen.

Om te voorkomen dat je een stuk even doorneemt en denkt klaar te zijn met oefenen heb ik kaartjes, Piano Practice Cards 1 en Piano Practice Cards 2 gemaakt. Deze, op dit moment alleen nog voor beginners, kan je uitprinten en uitknippen en na elk stuk er 3 pakken en deze ook echt uitvoeren. Twee leerlingen hebben ze nu uitgeprobeerd en zijn er enthousiast over.

Hulp gevraagd?

Graag wil ik nog veel meer kaartjes en daar wil ik jouw hulp bij vragen.

Kan jij drie andere opdrachten en drie andere vragen bedenken? Wanneer iedereen hieraan meewerkt  krijgen we een heel gevarieerd aanbod en wordt het oefenen steeds leuker en effectiever.

Uiteraard ben ik zeer benieuwd of bij jou het oefenen beter gaat, het leuker wordt, je langer door wilt gaan en natuurlijk ….of je resultaten beter worden.

Dus download deze kaartjes, print en knip ze uit en AAN DE SLAG!

Laat dan even weten;

– hoe de kaartjes bevallen

– welke opdrachten of vragen jij zou willen toevoegen

Wanneer jij denkt dat iemand anders hier ook wat aan heeft stuur deze mail even door zodat er ingeschreven kan worden en mijn lijst groeit zodat ik meer mensen verder kan helpen en ondersteunen in hun ontwikkeling.

 

3 reacties

  1. Leuke tips! Goed voor beginners en gevorderden.

    Wat mij helpt:
    Als je een stuk hebt waarin de rechterhand wat meer te horen moet zijn dan de linker (of andersom) in gedachten de melodie van de bewuste hand meer aandacht geven/ meezingen. Dan lukt dat bijna vanzelf.
    Hoop dat ik duidelijk ben….

  2. Ik ben zelf wel benieuwd hoe dit kaartjes zouden bevallen. Ik ben nu ongeveer een half jaar bezig, en ik merk dat ik vooral inderdaad problemen met motivatie heb als het stuk niet in elkaar valt. Sommige delen zijn moeilijker dan de andere, en daar wil ik gerust meer tijd aan besteden, maar als er niet een “flow” in het hele stuk zit, vind ik dat lastig. Ik wil dat op een gegeven moment ik het stuk gewoon vloeiend kan spelen, maar door de verschillende delen wordt dat soms lastig gemaakt. Zouden de kaartjes hiervoor ook helpen?

    1. Probeer de kaartjes eens uit en je zult merken dat ze op verschillende vlakken werken. Wanneer je echt op zoek bent naar kaartjes om te zorgen dat je je motivatie vast houdt om de lastige gedeeltes onder de knie te krijgen heb je specifiekere kaartjes nodig. Wanneer je dit wilt wil ik deze natuurlijk met alle plezier voor je maken.

Reacties zijn gesloten.

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier