Perfectionisme en fouten durven maken

Echt zo jammer dat perfectionisme. Denise had er maanden op gestudeerd, op dat pianostuk van Einaudi.
Tijdens het concert kreeg ze een warm applaus, maar zij stond op, boog niet en liep boos weg.  Geen succeservaring, geen warm ontvangst van het applaus maar teleurstelling.

Teleurstelling, doordat het niet ging zoals ze gewild had. Ze had zelfs 2x een verkeerde noot gespeeld, het crescendo daar hoorde je niets van en tot overmaat van ramp moest ze even nadenken waardoor die ene rust net te lang duurde.

En het publiek begreep maar niet waardoor ze zo van slag was, ze had toch schitterend gespeeld? Denise had haar lat, haar verwachting te hoog gelegd. Hierdoor kon ze niet meer genieten van haar eigen prestaties. Hierdoor liet ze niet zien wat ze kon. Presteerde ze onder, door de angst om fouten te maken.

Perfectionisme

Het kan zelfs zijn dat je maar zit te denken en te denken hoe je iets voor elkaar kan krijgen dat je maar zo af en toe zover bent om echt iets te ondernemen. Om dat project af te maken, om die opdracht te voltooien of dat schilderij te maken.
Wanneer jij de lat te hoog legt, uitstelt, bijna onmogelijke doelen stelt en onrealistische verwachtingen hebt van jezelf of ook van een ander dat kan het zomaar zijn dat je last hebt van perfectionisme

Perfectionisme

Een perfectionist stelt vaak te hoge eisen aan zichzelf. Indien er een gewoon foutje gemaakt wordt dat iedereen kan maken, ziet een perfectionist dit als een persoonlijk falen, waardoor een negatieve spiraal kan ontstaan.

Perfectionisten zijn vaak angstig om afgewezen te worden. Indien ze in hun ogen tekortkomen, denken ze dat ze niet geaccepteerd worden. Door perfectie na te streven, proberen ze zichzelf te beschermen, dus eigenlijk tegen afwijzing, afkeuring en tegen kritiek.

 

Het grote risico is dat er onmogelijke doelen worden gesteld

 

Het grote risico ligt hierin dat de doelen die je jezelf stelt steeds hoger worden tot het onmogelijk wordt om ze te halen. En wanneer je die doelen niet meer haalt, zit je vervolgens vol zelfkritiek. Dan geef je jezelf de schuld waardoor je steeds minder zelfvertrouwen krijgt.

Vaak heb jezelf niet eens in de gaten dat je perfectionistisch bent, dat het jouw denken en doen bepaalt.

Hieronder beschrijf ik elf kenmerken die kunnen aangeven dat jij een perfectionist bent.

Heb jij last van perfectionisme?

 1. Geen ruimte voor fouten
 2. Specifieke manier van doen
 3. Alles of niets
 4. Het gaat om het eindresultaat
 5. (Te) Streng op jezelf
 6. Depressief/teleurgesteld wanneer je je doel niet bereikt
 7. Hoge standaard/eisen of de lat te hoog leggen
 8. Succes is niet genoeg, kan altijd beter/meer
 9. Uitstellen tot het juiste moment (komt dat er wel?)
 10. Constant fouten zien die anderen niet zien
 11. Je besteedt veel tijd om iets te perfectioneren (komt het ooit af?)

En heb jij of je kind er last van en zou je daar wel eens wat aan willen doen?

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier