Van depressief naar vol zelfvertrouwen

Super om zijn zelfvertrouwen zo te zien groeien. Voor de zomervakantie werd een moeder onaangenaam verrast met het negatieve studieadvies voor zoon.

Na een jaar thuiszitten had hij de opleiding gevonden om uiteindelijk zijn grote droom, naar het conservatorium, waar te maken. Maar hij had geen idee hoe hij moest leren, hij moest weer wennen aan een leeromgeving en hij moest nog klimmen uit een diep dal. Zonder specifieke begeleiding is dat echt teveel gevraagd.

Zelfvertrouwen door specifieke begeleiding

Specifieke begeleiding hoogbegaafdheid

In de zomervakantie zijn wij lekker doorgegaan en daar waar hij eerst vragend antwoord gaf, werden zijn antwoorden steeds zekerder, zijn pianospel steeds beter en bovendien hij kreeg weer meer energie en zelfvertrouwen. Die reis van ruim twee uur rijden had hij er graag voor over.

Hoogbegaafd gedrag

Naast de coaching sessies was er natuurlijk nauw digitaal contact, video’s werden er gestuurd en vragen die ontstonden bij de opleiding werden beantwoord. 

Ook was er een nauw contact met de opleiding die hem gelukkig een tweede kans wilde geven, nu ze zagen dat hij zo gegroeid was.
Echt zo fijn.

Muziekonderwijs en onderpresteren

Uit mijn onderzoek bleek dat het mogelijk is dat onderpresteren voorkomen of gekeerd kan worden door instrumentaal muziekonderwijs. Grenzen verkennen, fouten leren maken, doorzetten en de juiste strategieën inzetten, zodat je niet blijft doen wat je al kan, maar juist de uitdaging aangaat.

 

Niet alleen doen wat je al kan, maar de uitdaging aangaan. 

 

Ontwikkeling executieve functies

Maar wanneer het bespelen van een instrument best aardig gaat, dan ben je er nog niet wanneer je hier professioneel mee aan de slag gaat. Daar komt nog veel meer bij kijken zoals muziektheorie, harmonieleer, notenlezen in beide sleutels, ritme, gehoortraining en muziekgeschiedenis. Dan is het belangrijk dat je executieve functies ontwikkelt zijn, zoals doorzetten, planning, omgaan met frustratie en heftige emoties en beginnen aan een taak ook al weet je niet van tevoren of het gaat lukken.

Zelfvertrouwen door succeservaring

Door de lesstof zo aan te bieden dat het kwartje viel, dat hij het begreep en ermee aan de slag kon, kreeg hij meer zelfvertrouwen. Dat notenlezen werd zo een stuk minder ingewikkeld, die intervallen vielen op hun plek en met een goed systeem kreeg hij al snel gehoortraining onder de knie.

Door inzicht in zijn leren en gedrag werd hij zelfverzekerder, proactiever en had hij weer plezier in het leren en in het leven. Wat een verandering, die niet alleen hij en zijn ouders bemerkte maar ook door de opleiding werd opgepakt. Zo fijn dat er nu begrip ontstaat voor zijn andere manier van leren, voor zijn hoogbegaafdheid en dat wat hij nodig heeft.

Vol zelfvertrouwen zijn toekomst tegemoet

En die moeder, die zo onaangenaam verrast werd? Ook zij is weer vol vertrouwen over de toekomst van haar zoon. Ze heeft hem zien veranderen, meer initiatief zien nemen en zien groeien zowel op leer- als persoonlijk gebied.

Betere resultaten door de juiste leerstrategieën

Zo schreef de moeder:

“Voor de vakantie zat hij er echt helemaal doorheen, haalde slechte cijfers, begon depressief te worden en zijn zelfvertrouwen was zichtbaar aan het afnemen. Hij wordt nu al een tijdje door Karin begeleid bij het leren leren wat geresulteerd heeft in betere schoolresultaten.

 Ze heeft hem top-down geleerd de juiste leerstrategieën toe te passen en al in zeer korte tijd begon mijn zoon betere resultaten te boeken en kreeg hij, ook heel belangrijk, plezier in het leren.
Zo ging hij bijvoorbeeld in korte tijd van een dikke onvoldoende voor theorie en gehoor naar een voldoende. Op het moment staat hij voor alle vakken voldoende! Karin is erg betrokken in haar begeleiding, ziet heel goed wat iemand nodig heeft om verder te komen.

Een strenge en begripvolle aanpak

Karin heeft een strenge maar tegelijkertijd begripvolle aanpak, een combinatie die voor mijn zoon goed werkt en waar hij mee verder komt.”

Is jouw hoogbegaafde kind ook toe aan strenge,

maar tegelijkertijd begripvolle aanpak?

Neem dan contact met mij op.

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier