Echt luisteren? Hier lees je waarom!

Tieners

Luisteren, echt luisteren! Dat is lastig als je coacht, piano studeert, een studie volgt  bij Novilo en de Business University, een boek schrijft, schildert, video`s maakt en  werkt aan je bedrijf. Zo af en toe hol ik mezelf bijna voorbij. Even mail checken,  Social Media bijhouden facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest en sinds kort  Instagram. En dan….dan is luisteren zo belangrijk, luisteren naar muziek,  luisteren naar jezelf, naar je lichaam en zeker ook luisteren naar de ander.

Luisteren naar muziek, om te ontspannen of juist om meer energie te krijgen, om je te concentreren op je werk of juist om naar binnen te gaan en je te concentreren op jezelf.

Deze keer muziek in vele vormen, maar ook luisteren op vele manieren en natuurlijk veel tips om beter piano te spelen. Lees dus zeker door tot het eind en probeer de verschillende video’s eens uit. Neem er de tijd voor en het zal je veel opleveren. We beginnen bij het begin, bij het beginnen van de dag.

Goedemorgen?

Heb jij dat ook wel eens, dat je haast geen energie hebt terwijl de dag net begint? Begin dan eens hiermee ‘All of me’ van John Legend, de akoestische versie.

Beetje bij gekomen? Klaar om te bewegen en met meer energie de dag te beginnen?

 

 

Natuurlijk levert muziek je veel, maar ook specifieke slaap-, eet- en drinkgewoontes maken veel uit in de hoeveelheid energie die je hebt om aan de slag te gaan. Ook motivatie, je doelen en de hoeveelheid stress die je hebt spelen allemaal een rol.

Concentratie

Om goed piano te kunnen spelen moet je je ook kunnen concentreren. Zeker bij langere stukken is dit belangrijk. Wat mij helpt is het inbouwen van ‘stationnetjes’. Je verdeelt dan je stuk in zinnen, voor- en nazin. Na elke zin heb je een klein ‘vreugdemomentje’.                   Yes gelukt!   en dan ga je weer verder.                                                                                    Natuurlijk kan je deze techniek op verschillende manieren toepassen, bij je studie, huishoudelijk werk of op weg naar je bestemming.

Muziek om je beter te concentreren, om beter en sneller na te kunnen denken. Hiervoor maak ik gebruik van muziek met isochronische tonen MET koptelefoon, anders werkt het niet.
Deze tonen zijn gebaseerd op een zeer effectieve audio methode om je hersenen te stimuleren. Misschien heb je wel eens gehoord van andere methode ‘binaural beats. Beide methoden zijn voorbeelden van een complex neurologisch proces dat bekend staat als brainwave entrainment, waardoor gebruik gemaakt wordt van audio- of visuele stimuli om invloed te hebben op de hersenen waardoor een verscheidenheid van problemen verholpen of verlicht worden.

Leuk om te weten, maar nog leuker om te ervaren!

Ontspannen

Ontspanning door inspanning daar is piano spelen zeker een voorbeeld van.                      Wanneer je even niet oplet ren je maar door van de ene afspraak naar de andere, van je werk naar school om de kinderen op te halen, nog even daar op visite en dan snel de boodschappen doen.

Zoveel mensen die beter piano willen leren spelen komen er vaak niet toe om regelmatig te oefenen en toch is dit juist zo belangrijk. Net als trainen voor een voetbalwedstrijd, turnen of een tennistoernooi is het zo belangrijk om met regelmaat te oefenen. Wat het beste werkt is een vast moment in te plannen en dit in je telefoon te zetten. Een vast moment kan je het best koppelen aan een tijdstip dat altijd terug komt. Bijvoorbeeld eten, wanneer de ander de afwas doet of voor een kopje koffie. Zelf speel ik ook altijd wanneer ik de wasmachine ‘doordraai’ naar centrifugeren. Na een heerlijk kwartiertje spelen hang ik dan de was op of gooi het in de droger.

Om te ontspannen is er zoveel muziek. Op dit moment gaat mijn voorkeur naar muziek van Einaudi. Deze video heeft er ook nog eens prachtige beelden bij.

ENJOY!

 

 

Luisteren naar jezelf!

Om muziek te maken, echt een muzikaal verhaal neer te zetten moet je luisteren naar jezelf, naar je emotie wat doet de muziek je. Natuurlijk helpt het je ook wanneer je beseft hoe de harmonieën in elkaar zitten, want dan ‘hoor’ je makkelijker de spanning en de ontspanning in de muziek. Wanneer je een dissonant hoort, een dominant- of een septiemakkoord, een voorhouding of een susakkoord. Zo’n moment dat je eraan twijfelt of dat wel goed is wordt dan ook vaak gevolgd door een consonant, een ontlading, een moment waar de muziek weer ontspant.

Om tot jezelf te komen kan je heerlijk luisteren naar ‘the secret life of trees’

Om achter de emotie van muziek te komen, moet je ook luisteren naar jezelf, naar je lichaam. Let eerst op je ademhaling om stil te worden. Wanneer je zover bent speel je sommige passages heeeeel langzaam. Een belevenis! Dan ervaar je meer de muziek en je moet wel geconcentreerd zijn, anders lukt het je niet om langzaam te spelen. Deze manier van studeren moet je niet te lang doen en afwisselen met het juiste tempo. Probeer het eens en deel je ervaring hieronder. Ik ben zo benieuwd hoe dat jou bevalt en misschien heb jij nog wel een betere tip.

Goed luisteren

Maar weinig mensen zijn er goed in. Want goed luisteren, betekent vooral dat je zelf stil bent. Dat je luistert naar wat de ander te zeggen heeft.

Veel volkeren wisten en weten wel hoe ze goed met elkaar kunnen communiceren. Zo hadden de Indianen een talking stick, een praatstok die werd doorgegeven. Iemand die de praatstok in handen had sprak en de anderen waren stil. Tot hij de stok doorgaf aan iemand anders en die aan het woord was. Op zich een heel goede methode om te leren luisteren en goed in te zetten bij het bepalen van huisregels of het vastleggen van een vakantiebestemming.

Ook luisteren naar elkaar, naar je partner, naar je collega of je kind is zo goed voor de relatie. Echt actief luisteren door naar elkaar te kijken, terug te koppelen wat de ander heeft gezegd om zeker te weten dat je het goed begrepen hebt en niet gelijk met je eigen verhaal te komen. De ander voelt zich dan gezien en gewaardeerd en dit levert een betere relatie, een betere harmonie op.
Muziek om van te genieten, om samen naar te luisteren is het  Piano Concerto van Tschaikovsky door Martha Argerich

Bij een betere relatie, een betere harmonie zit jij weer beter in je vel, waardoor je beter piano kan spelen, er tijd voor kan en wil inruimen. Zelfs je kwetsbaar durft op te stellen om voor een ander te spelen, de feedback en de complimenten in ontvangst te nemen en te groeien. Groeien tot de persoon die je wil en kan zijn!

Veel informatie met  video’s om te luisteren, te ervaren. Technieken om uit te proberen, vol te houden om resultaten te boeken.

Deel het hieronder zodat jouw reactie je motiveert om hier ook echt mee aan de slag te gaan en ook anderen inspireert!

1 reactie

  1. Het is echt waar, als ik niet goed in mijn vel zit, lukt mijn pianospel ook vaak niet echt. Door te praten kan ik uit die gedachtes komen, en lukt het piano spelen ook vaak een stuk beter. Daarnaast helpt de piano mij dan weer om me fijner te voelen.

Reacties zijn gesloten.

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier