Perfectionisme, waar je wat aan hebt

Perfectionisme, daar heb je wat aan wanneer je je prestaties net iets beter wil krijgen, wanneer je in de sport een record wil vestigen of een ‘gouden plak’ wilt bemachtigen.  Superfijn bij sommige beroepen zoals bijvoorbeeld een chirurg, maar zeker ook bij bijvoorbeeld een restauratietimmerman of kalligraaf.

Ook in de muziek is het mogelijk dat je uren met een aantal maten bezig kan zijn om precies die juiste frasering, dynamiek en zeggingskracht voor elkaar te krijgen.

Perfect resultaat - gouden medaille

Perfectionisme als kwaliteit

Perfectionisme - miniatuur

Perfectionisme, iets zo goed mogelijk doen, kan je een tevreden en voldaan gevoel geven. Wanneer je een hobby hebt zoals bijvoorbeeld kalligrafie kan het heerlijk zijn om in alle rust die letters te tekenen, een miniatuur te maken en bladgoud eraan toe te voegen. Wanneer je heel bewust, geconcentreerd aan het werk bent en je dan tevreden terugkijkt op hetgeen je gemaakt hebt..

Perfectionisme en het Zijnsluik

Vanuit het Zijnsluik van Tessa Kieboom is bekend dat hoogbegaafde kinderen van nature de lat hoog leggen, beschikken over een groot rechtvaardigheidsgevoel, hooggevoelig zijn en kritisch ingesteld zijn. Dan is het niet verwonderlijk dat er bij hoogbegaafde kinderen al snel gedacht wordt aan perfectionisme.

Perfect werk willen leveren kan tot problemen leiden

Perfect werk leveren, werk zonder fouten kan hoogbegaafde kinderen tot grote hoogte leiden. Maar helaas is bekend dat veel hoogbegaafde kinderen in de problemen komen. Ze vinden het moeilijk om iets niet snel te kunnen, vreselijk om fouten te maken of niet zeker te weten of het wel gaat lukken. Superlastig om om te gaan met die frustratie, die heftige emoties en die hoge verwachtingen.

Die hoge verwachting kunnen uit de kinderen zelf komen, maar een hoogbegaafd kind kan er ook van overtuigd zijn dat dat van hem verwacht wordt.

Of ze kunnen het zelfs niet verdragen dat een ander, een medeleerling minder werk levert, het niet doet zoals hij het gedacht had wat samenwerken behoorlijk lastig maakt.

Hierdoor kunnen juist hoogbegaafde kinderen onder hun niveau gaan presteren, want het is toch beter om iets niet te doen dan het niet goed te doen. Uitstellen, geen goede strategie gebruiken, excuses verzinnen, anderen de schuld geven of er zelfs echt ziek van zijn.

 

Perfectionisme kan uitgroeien tot faalangst

 

Herkennen van actieve en passieve faalangst

Kinderen die hoogbegaafd en perfectionistisch zijn kunnen actieve faalangst ontwikkelen.
Zij houden dan de schijn hoog van de perfecte leerling. Het gedrag wordt dan aangemoedigd, want zulke leerlingen daar wil de leerkracht wel een klas vol mee. Toch?

Bij passieve faalangst wordt werk niet gemaakt of niet ingeleverd waardoor het kind eerder gezien worden als een ‘zwakke’ leerling, en blijven zowel hoogbegaafdheid als faalangst onzichtbaar.

Door perfectionisme geniet je kind minder, heeft het minder plezier in zijn leven en kan het echt last hebben van stress bij het maken van huiswerk, spelen van een voetbalwedstrijd of zelfs bij het kiezen van een onderwerp voor zijn spreekbeurt.

 

Heb jij of heeft je kind last van perfectionisme?

 

11 Kenmerken van perfectionisme

 • Geen ruimte voor fouten
 • Specifieke manier doen
 • Alles of niets
 • Streng op jezelf
 • Het gaat om het eindresultaat
 • Succes is niet genoeg, kan altijd beter/meer
 • Depressief/teleurgesteld wanneer je je doel niet bereikt
 • Hoge standaard/eisen lat hoog leggen
 • Uitstellen tot het juiste moment
 • Constant fouten zien die anderen niet zien
 • Je besteed veel tijd om iets te perfectioneren

Behoorlijk lastig dat perfectionisme

Het kan behoorlijk lastig zijn wanneer je niet snel, of eigenlijk nooit, tevreden bent. Wanneer je geen fouten wil maken, ze zelfs wil vermijden en je zo kritisch op jezelf bent dat het altijd beter moet.

Zo jammer als je niet meer ziet wat er wel goed gaat en je kind zich vergelijkt met de besten, onrealistische verwachtingen heeft en kritiek als een persoonlijke aanval ziet.

Heb jij het idee, het gevoel dat jouw kind last heeft van perfectionisme? Dat het echt in de weg zit waardoor je kind niet meer tot ontspanning komt, boze buien krijgt, gefrustreerd raakt en hierdoor minder plezier heeft en kan genieten?

 

Onderneem actie, zodat je minder last hebt van dat perfectionisme

Blijf dan niet lang tobben, maar onderneem actie zodat je kind beter kan ontspannen en meer plezier heeft.
Neem contact op om er achter te komen hoe ook jouw kind minder uitstelt, de uitdaging aan durft te gaan en er minder heftige emoties ontstaan. 

Karin van Toor

Terugbelverzoek

Stel me een vraag, boek een sessie, stuur me een mailtje, om door de bomen het bos weer te zien en ook jouw mogelijkheden (of die van je kind) te benutten. Ik help je graag!

Meer inzicht in hoe jouw zoon of dochter leert leren en zijn of haar doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen toeneemt?

Onderpresteren hoogbegaafdheid

Plan je sessie hier